Den elektroniska musiken har tillägnats ett eget museum i Amsterdam, Holland. Foto: (CC BY-SA)

Första museet för elektronisk musik

I början av november öppnades det som kallats ”världens första museumupplevelse för elektronisk musik”, Our House i Amsterdam. Omvärld och insikt ställde några frågor till Jeroen Jansen, en av museets initiativtagare.

Ni har skapat ett museum om ett kulturellt format, en rörelse, som fortfarande lever, som är relativt ung och ständigt i rörelse. Hur har det påverkat den historia som ni har valt att berätta genom Our House?
– Den elektroniska musikens rika arv kan ses genom många linser. Vi bestämde oss för att följa dess resa från dess start, i Mellanvästern i USA, i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet, till ankomsten i Europa och dess erövring av resten av världen. Även om resan fortfarande pågår försöker vi spana in i framtiden genom ögonen på kända festivalarrangörer som Tomorrowland och Awakenings. VI har kontaktat artister och organisationer som har funnits i branschen i decennier och nästan alla ville bidra till att berätta historien på ett respektfullt sätt. Men… det fanns de som var tveksamma mot den ”gammaldags” placeringen av ett museum. Det var därför vi försökte komma på en mer modern variant av en museiupplevelse som drivs av teknik: så som dansmusikkulturen alltid har utvecklats.

Vad är svårast när det gäller att forma en utställningsupplevelse om en företeelse där det immateriella – ljud, känslor, värderingar – är så centralt?
– Vi försökte hitta den känsliga balansen mellan att hantera förväntningar hos besökare som ser oss som en ”traditionell” museiupplevelse och att skapa något nytt och verkligen immersivt. Musiken i sig är naturligtvis väsentlig för att berätta historien, men även kureringen från branschen har bidragit till att forma det övergripande konceptet.

– Besökaren upplever en början och en slutshow, och däremellan har hon eller han 45 minuter på sig att lekfullt lära sig själva om olika delar av vår kultur. Vi har valt att dela upp den i olika delar: historien, framtiden, musiken och kulturen. Historien berättas av ´de som själva varit med och skapat den elektroniska musikscenen: artister som Kevin Saunderson, Carl Cox och Armin van Buuren, för att nämna några, men även fotografer, grafiska formgivare och showdesigners. Framtiden kureras av, som jag nämnde tidigare, arrangörerna Tomorrowland och Awakenings. Under musiken visar vi bland annat upp världens största analoga sequencer, vinylskivor, mixers, trummaskiner… och så slutligen kulturen, som gestaltas som en 4D-dansgolvsupplevelse.

Jeroen Jansen, initiativtagare till Our House i Amsterdam Foto: (CC BY)

Den elektroniska musikscenen har alltid gått längst fram när det gäller att flytta gränserna för digital utveckling inom kulturområdet. Ändå är Our House enbart ett fysiskt museum. Har kommer det sig?
– Det är definitivt en av våra planer framåt, att lägga upp vår upplevelse online på Google Culture and Arts onlineutställning som heter Music, Makers & Machines. En annan är att skapa vår egen digitala miljö där besökaren kan gå genom museet, betrakta samlingen och även lära sig mer genom akademin.

Ja, ni har en pedagogisk sektion som heter Our House Academy. Hur ser integrationen mellan utställning och lärande ut?
– Med Our House Academy har vi samarbetat med den ledande utbildningsplattformen i Nederländerna som heter School of House, som är verksam inom utbildningsområdet kring till exempel musikproduktion, eventproduktion och marknadsföring. Genom akademien erbjuder vi våra besökare chansen att göra en djupdykning i några av de element som finns i museet. Vi närmar oss även proaktivt skolor för att bjuda in dem till ett privat museibesök men också möjligheten att få en master class av ett branschproffs.

Hur har ni tagits emot som ny aktör i den holländska museisektorn? Hur samarbetar ni med andra museer?
– Hittills har vi inte samarbetat med några andra museer, men vi har fått ett mycket varmt välkomnande av kultursektorn, kommunerna och holländsk media, eftersom vi är det första museet inom elektronisk musikkultur i världen. Amsterdam har i allmänhet en mycket aktiv besöksnäring, med en trevlig blandning av museer och immersiva upplevelser. Men sett till vårt ämnesområde fanns det definitivt ett tomrum att fylla ­- och vi fyllde det gärna.

Mer info om Our House hittar du här, mer info om Our House Academy hittar du här. Ytterligare ett nytt museum, MOMEM i Frankfurt, gör anspråk på titeln världens första museum om elektronisk musik. Det är dock oklart när museet öppnar. Läs mer om MOMEM här.

Kategori

Ämnen


Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: