Nytt indiskt konstmuseum öppnar på nätet

När Museum of Art and Photography (MAP) inte kunde öppna som planerat skapade museet i stället utställningar på nätet. Nu har det digitala museet invigts med en veckolång konstfestival. Nästa år öppnar det även i fysisk form i Bengaluru.

Museum of Art and Photography (MAP) har som ambition att föra ut konst och kultur till en så bred publik som möjligt. Planen var att öppna museet i ett fem våningar högt hus i Bengaluru (tidigare Bangalore) 2020. Men av uppenbara skäl har öppningsdatumet skjutits fram.

– Vi var så fokuserade på det fysiska museet. Men när vi hade brainstorming-möten med vårt rådgivande råd och med våra donatorer och sponsorer fick viden här responsen: ”Varför fokuserar ni fortfarande på ett fysiskt museum? Varför inte ta museet till folket?” Så, vi bestämde oss för ett digitalt museum, säger museichefen Kamini Sawhney till den indiska nyhetssajten Mid-day.

Museet växlade upp och dubblade arbetsstyrkan för kunna öppna digitalt innan byggnaden öppnar 2021. Med utställningarna och sitt andra innehåll på nätet hoppas MAP kunna kan nå även personer som inte vanligtvis besöker ett museum.

Det digitala museet är gratis att besöka till och med 28 februari 2021. Från och med 1 mars introduceras medlemskap mot betalning.

Invigningen av MAP skedde med festivalen Art is Life den 5–9 december, vilken livesändes men också kan ses i efterhand. Den rymde olika kulturyttringar, såsom musik och dans, med koppling till museets samling av verk från 900-talet till samtiden.

När museet öppnar 2021 är den tekniska ribban högt satt. Det privat drivna museet har samarbetat med företaget Accenture Labs i att ta skapa en digital persona som kan ha realistiska konversationer med besökarna. Tekniken bygger på en kombination av AI och human-centred design, skriver nättidningen Blooloop.

Besökarna kommer också att möta en stor multi-touchvägg med alla konstverk som för tillfället ställs ut. Väggen ska göra det möjligt för besökarna at se kurerade visningar av samlingen men att också kunna göra sina egna rundvandringar. En holografisk installation ska visa verk i samlingarna i 3D.

Läs mer:

 

Kategori


Lina Wennersten

lina.wennersten@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: