Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Delta i diskussionen – skriv för Omvärld & insikt! Kontakta redaktionen.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Två personer med munskydd ser sig om i en museilokal. På väggarna hänger tavlor.

Så har museerna påverkats av pandemin

Våren 2020 ändrade coronapandemins framfart förutsättningarna i grunden för museer att bedriva sin verksamhet. Museerna har utmanats att tänka nytt och ställa om. Omvärld och insikt har samlat några exempel på sådana anpassningar – både i Sverige och internationellt.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

porträtt på Mona Lisa

Vem gör de bästa digitala utställningarna?

KRÖNIKA. Vad händer med de digitala satsningarna när museerna öppnar igen? I sin krönika uttrycker Aron Ambrosiani, digital medieproducent på Nordiska museet i Stockholm, sin önskan att museernas webbsidor ska få fortsätta vara något mer än bara en informationstavla. Lär av goda exempel, anser han.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Aron Ambrosiani i grå kavaj bakom ett podium.

Ett år av coronadokumentation

KRÖNIKA. Hur dokumenteras en pandemi? Aron Ambrosiani, digital medieproducent på Nordiska museet i Stockholm, berättar om insamlade tweets, unika vaccinationskort och berättelser om corona i sin första krönika för Omvärld och insikt.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Ett svartvitt foto på Thomas Byttebier

”Att återskapa den fysiska upplevelsen på skärmen går bara inte”

En fysisk utställning som blev digital till följd av pandemin. Men också en helt ny plattform att visa konst och interagera med besökare på. På Mudam i Luxemburg har utställningen Me, Family lett till både interaktiva möten – och onlinedating.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Amanda Lind i svarta kläder mot grå bakgrund.

Kulturminister Amanda Lind: ”Vi behöver få mer träffsäkra och rättvisa regler”

I onsdags presenterade regeringen ett förslag som innebär att museer och konsthallar ska ha samma regler för besökare som butiker och gym har. Vi ställde några frågor på mejl till kulturminister Amanda Lind.

Läs mer.

Lina Wennersten

lina.wennersten@raa.se

”Det har varit ett ödmjukhetens år”

Boken The Future of the Museum: 28 Dialogues bygger på samtal med framträdande ledare inom museisektorn från hela världen. "Jag tycker mig se glimtar av en större benägenhet att testa oortodoxa idéer", säger författaren András Szántó.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Foto taget på en mobiltelefon som i sin tur fotar en liveinspelning. En person i studion och en person som medverkar via skärm. I Mobilen kan man se flera bildskärmar.

Stark betalningsvilja för kultur online

Cirka 17 miljoner människor i Tyskland har betalat för ett digitalt kulturevenemang eller museibesök under pandemin. Detta enligt en studieutförd i Tyskland av The Economist Intelligence Unit.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

En Selfie på Maria Avellone Neel. I bakgrunden skymtar ett kök.

”Live ger mer exklusiv upplevelse”

Stadsmuseet i Stockholm har utrett besökarnas inställning till stadsvandringar online och kommit fram till att känslan av här och nu är viktig för besökarens upplevelse – och vilja att betala för den.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Betalmodeller för digitalt material

Det är lätt att gå vilse när det gäller hur det digitala materialet ska ge intäkter. Vi har gått igenom grunden för de olika sätten att ta betalt i syfte att ge en överskådlig bild av vilka betalmodeller som finns.

Läs mer.

Lina Wennersten

lina.wennersten@raa.se

En man i mustasch, i mörk kavaj och gul slips.

Hallå där, Björn Sundberg…

…projektledare för Riksantikvarieämbetets webbinarieserie Hållbar digital förmedling, som startade förra fredagen, den 15 januari.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se


1 2 3