Nyheter
Ett hundratal personer i lång kö utanför arkoelogiskt grävningsområde
Köerna ringlade sig långa vid Nya Lödöse vid Arkeologidagen 2015. Nu hoppas vi de gör det snart igen. Foto: (CC BY)

Dags att anmäla arrangemang till Arkeologidagen och Kulturarvsdagen

Nu har anmälan öppnat för dig som vill medverka med lokala eller digitala aktiviteter under någon av de två årliga temaevenemang som Riksantikvarieämbetet samordnar runt om i landet – Arkeologidagen i augusti och Kulturarvsdagen september.

Först ut är Arkeologidagen som arrangeras söndagen den 29 augusti med det stående temat ”Arkeologi och förhistoria”. Två veckor senare är det dags för Kulturarvsdagen som firas söndagen den 12 september, men som kan smygstarta redan den 10 och 11 september, för de som inte kan delta på söndagen.

Arkeologidagen

Arkeologidagen är vår årliga temadag med fokus på intressanta fynd och fyndplatser och inte minst arkeologens spännande arbete, och som har arrangerats i över 30 år.

Syftet med Arkeologidagen är att på ett begripligt sätt visa på arkeologins möjligheter för människor att förstå och tolka historien. Genom att bjuda in allmänheten till lokala arrangemang såsom öppna utgrävningar, föreläsningar, vandringar genom fornlämningsområden eller digitala visningar bidrar evenemanget till att sprida mer kunskap om fornlämningar och forntidsmiljöer.

Kulturarvsdagen

Syftet med Kulturarvsdagen är att skapa skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer. Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens samarbete European Heritage Days där 50 länder deltar. Riksantikvarieämbetet är samordnare i Sverige och arrangerar evenemanget i samarbete med Sveriges hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas samarbetsråd.

Illustration med två händer.
Tema Kulturarvsdagen 2021.

Årets tema

Det paneuropeiska temat för 2021 är ”Kulturarv för alla”. Ett tema som bjuder in till att ge flera möjlighet att bidra med berättelser, platser och miljöer för att synliggöra den breda palett av kulturarv och människor som finns i Sverige. Det kan handla om allt ifrån att berika platser eller händelser med egna berättelser genom föreläsningar och visningar, till att bjuda in till samtal och diskussioner på årets tema.

Kulturarvsdagen är också ett utmärkt tillfälle att visa upp innovativa lösningar; guidning via QR-koder eller appar med virtuella visningar som är viktiga för personer som inte själva kan ta sig till ett besöksmål eller en visning.

Välkommen med din anmälan

Läs mer om att arrangera Arkeologidagen
Läs mer om att arrangera Kulturarvsdagen

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: