Foto: (CC BY)

Arrangera Kulturarvsdagen

Varje år andra helgen i september arrangeras evenemanget Kulturarvsdagen. Då äger hundratals aktiviteter rum över hela Sverige där kulturarv och kulturmiljöer står i fokus.

Den nationella temadagen för Kulturarvsdagen 2019 äger rum söndagen den 8 september. Men det går bra att delta med aktiviteter även fredag och lördag, den 6 och 7 september, så att så många besökare som möjligt får tillfälle att uppleva kulturarvet.

Årets tema

Temat för 2019 är Konst och underhållning och handlar om allt från konsthantverk och litteratur till teater, levande rollspel, cirkuskonst , scen- och bildkonst och olika konserter och kulturfestivaler. Konst och underhållning som så ofta förenar Europa. Det finns förstås utrymme att vara kreativ så att temat kan passa de flesta.

Alla som vill medverka är välkomna

Under evenemanget den 6–8 september är alla som vill välkomna att arrangera aktiviteter på temat kring kulturarv och kulturmiljöer. Såväl företag och organisationer som privatpersoner kan medverka. Det kostar inget att vara med som arrangör. Vi uppmuntrar speciellt att arrangera aktiviteter som riktar sig till barn och ungdomar. Låt barnen upptäcka det fantastiska kulturarvet i Sverige och inspireras av historien för att kunna påverka kulturmiljön, såväl i dag som i framtiden. Här hittar du tips på aktiviteter – för både barn och vuxna.

Skriv ut inbjudan för arrangörer eller gå direkt till anmälningsformuläret.

Här berättar Fröjel hembygdsförening om varför och hur de deltog i förra årets evenemang, Kulturarvsdagen 2018:

 

Europeiskt, nationellt och lokalt samarbete

Riksantikvarieämbetet är nationell samordnare för European Heritage Days i Sverige och arrangerar Kulturarvsdagen i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd. Aktiviteterna genomförs lokalt under tre dagar i september av engagerade hembygdsföreningar, museer och andra regionala och lokala organisationer samt kulturhistoriskt intresserade privatpersoner, ofta i samverkan mellan flera arrangörer på samma ort.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Kulturarvsdagen