Foto: (CC BY)

Arrangera Kulturarvsdagen

Varje år andra helgen i september arrangeras evenemanget Kulturarvsdagen. Då äger hundratals aktiviteter rum över hela Sverige där kulturarv och kulturmiljöer står i fokus.

Den nationella temadagen för Kulturarvsdagen 2019 ägde rum söndagen den 8 september. Men ett stort antal aktiviteter arrangerades även fredag och lördag, den 6 och 7 september.

Årets tema

Temat för 2019 var Konst och underhållning och handlade om allt från konsthantverk och litteratur till teater, levande rollspel, cirkuskonst , scen- och bildkonst och olika konserter och kulturfestivaler. Dessutom fanns även en lång rad andra arrangemang .

Alla som vill medverka är välkomna

Under Kulturarvsdagen är alla som vill välkomna att arrangera aktiviteter på temat kring kulturarv och kulturmiljöer. Såväl företag och organisationer som privatpersoner kan medverka. Det kostar inget att vara med som arrangör. Vi uppmuntrar speciellt att arrangera aktiviteter som riktar sig till barn och ungdomar. Låt barnen upptäcka det fantastiska kulturarvet i Sverige och inspireras av historien för att kunna påverka kulturmiljön, såväl i dag som i framtiden. Här hittar du tips på aktiviteter – för både barn och vuxna.

Här berättar Fröjel hembygdsförening om varför och hur de deltog i förra årets evenemang, Kulturarvsdagen 2018:

 

Europeiskt, nationellt och lokalt samarbete

Riksantikvarieämbetet är nationell samordnare för European Heritage Days i Sverige och arrangerar Kulturarvsdagen i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd. Aktiviteterna genomförs lokalt under tre dagar i september av engagerade hembygdsföreningar, museer och andra regionala och lokala organisationer samt kulturhistoriskt intresserade privatpersoner, ofta i samverkan mellan flera arrangörer på samma ort.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Kulturarvsdagen