Arrangera Kulturarvsdagen

Varje år andra helgen i september arrangeras evenemanget Kulturarvsdagen. Alla som kan bidra till aktiviteter där kulturarv och kulturmiljöer står i fokus är välkomna att delta. Under rådande Coronapandemi välkomnar vi särskilt digitala arrangemang i  år.

Den nationella temadagen, Kulturarvsdagen 2020, äger rum söndagen den 13 september. Då äger hundratals aktiviteter rum över hela Sverige där kulturarv och kulturmiljöer står i fokus. Som vanligt går det bra att delta med aktiviteter redan fredag och lördag, den 11 och 12 september, så att så många besökare som möjligt får tillfälle att uppleva kulturarvet. I år välkomnar vi särskilt arrangemang där besökare kan delta digitalt.

Årets tema: Kulturarv och lärande

Temat för år 2020 handlar om miljöer, berättelser och händelser där kunskap, nyfikenhet och lärande står i fokus – om lusten att upptäcka eller att inspireras av historien. Det kan till exempel handla om alltifrån att väcka liv i äldre tiders hantverk och kunnande, att berätta om skolan då och nu, till att hålla en studiecirkel eller släktforska. Var med och arrangera aktiviteter ni också!

Att medverka som arrangör

Alla som vill är välkomna att arrangera aktiviteter på temat kring kulturarv och kulturmiljöer. Såväl företag och organisationer som privatpersoner kan medverka. Det kostar inget att vara med som arrangör. I år kan man medverka även med helt digitala arrangemang.

Lyft fram det lokala

Dela era lokala exempel om lusten att upptäcka och lära mer eller där människan har inspirerats av historien för att hitta nya lösningar. Lyft fram hur kulturarvet formats eller påverkats, gärna både genom nationella och internationella influenser. Låt traditioner synliggöra likheter såväl som skillnader. Visa upp byggnader och miljöer och låt besökarna ta del av berättelserna.

Tänk även på barnen

Vi uppmuntrar även att arrangera aktiviteter som riktar sig till barn och ungdomar. Låt barnen upptäcka det fantastiska kulturarvet i Sverige och inspireras av historien för att kunna påverka kulturmiljön, såväl i dag som i framtiden. Här hittar du tips på aktiviteter att bjuda in till – för både barn och vuxna.

Till anmälan för arrangörer

Fyll i dina kontaktuppgifter och de uppgifter som behövs i vårt anmälningsformulär. Vi vill gärna ha din anmälan före den 1 juli. Efteranmälningar publiceras i mån av tid under semesterperioden.

Under rådande omständigheter: Folkhälsomyndigheten har tagit fram underlag för riskbedömning av evenemang, möten och sammankomster. Länk till Folkhälsomyndighetens underlag. Vi uppmuntrar även till att anmäla helt digitala arrangemang.


 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Kulturarvsdagen