Gammal resväska står vi ett muse
En gammal resväska vid vägkanten fungerar utmärkt för att visa att ett museum om dåtidens järnvägsstation håller öppet under Kulturarvsdagen. (Tjuls järnvägsmuseum.) Foto: (CC BY)

Arrangera Kulturarvsdagen

Varje år den andra helgen i september är det dags för evenemanget Kulturarvsdagen i Sverige. Alla som kan bidra med lokala eller digitala arrangemang, där kulturarv och kulturmiljöer står i fokus och allmänheten bjuds in är välkomna att medverka – såväl kulturarvsaktörer som privatpersoner.

Den nationella temadagen, Kulturarvsdagen, äger alltid rum på söndagen den andra helgen i september, men som vanligt går det lika bra att delta med aktiviteter fredag och lördag samma helg, för att så många besökare som möjligt får tillfälle att uppleva kulturarvet. 

Årets temadag för kulturarvet sammanfaller med valdagen i Sverige. Det brukar dock inte vara ett hinder för att locka besökare, tvärtom visar de senaste valåren att besöksantal och antal arrangemang varit höga även under dessa år.

Gemensamt tema

Varje år har ett övergripande “paneuropeiskt” tema som är gemensamt för alla Europarådets medlemsländer och som varje land sen kan översätta och anpassa för sina nationella förhållanden och händelser. I år är temat “Hållbart kulturarv – att bevara det förflutna för kommande generationer”.

Tanken är att temat ska sätta kulturarv i fokus på olika sätt och samtidigt vara så pass brett att alla lokala arrangörer ska kunna anamma det, men naturligtvis finns det utrymme att vara kreativ för att anpassa temat till er egen verksamhet.

Läs mer om årets tema här

Att medverka som arrangör

Alla som vill är välkomna att arrangera lokala eller digitala aktiviteter med koppling till kulturarv och kulturmiljöer och årets tema, till exempel vandringar, visningar, smakprov, hantverk, utställningar, prova-på, tävlingar, musikunderhållning och inte minst aktiviteter för barn i alla åldrar. Ni väljer själva om ni vill delta en, två eller tre dagar.

Det kostar inget att vara med som arrangör. Såväl företag och organisationer som privatpersoner kan medverka. Sprid gärna inbjudan för arrangörer 2022 till de du kan samverka med, eller tipsa andra som du tror är intresserade.

Lyft fram det lokala

Aktiviteterna ska vara öppna för alla och helst vara gratis eftersom syftet med Kulturarvsdagen är att locka nya besökare och bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Ordinarie entréavgifter, samt tillkommande kostnader för material, får dock tas ut.

Dela era lokala exempel om hur kulturarvet formats eller påverkats, gärna både genom nationella och internationella influenser. Låt traditioner synliggöra likheter såväl som skillnader. Visa upp byggnader och miljöer och låt besökarna ta del av berättelserna.

Tänk även på barnen

Vi uppmuntrar särskilt att arrangera aktiviteter som riktar sig till barn och ungdomar. Låt barnen upptäcka det fantastiska kulturarvet i Sverige och inspireras av historien för att kunna påverka kulturmiljön, såväl i dag som i framtiden. Tänk också särskilt på tillgängligheten – såväl för barn som för vuxna – alla har inte möjlighet att delta på lika villkor.

Anmälan för arrangörer

Anmälan för årets evenemang öppnar i maj. Fyll i dina kontaktuppgifter och de uppgifter som behövs i anmälningsformuläret, gärna senast den 30 juni.

Senare anmälningar är förstås välkomna, men vi hanterar dem i mån av tid – för under semesterperioden hanterar vi främst akuta programändringar och rättelser. Efteranmälningar granskas och publiceras därför först i mitten av augusti, och de får därmed sämre uppmärksamhet. Så var gärna ute i god tid.

Mer information