Två glada barn framför dator Foto: (CC BY)

Arrangera Kulturarvsdagen

Varje år andra helgen i september arrangeras evenemanget Kulturarvsdagen. Då arrangerar lokala arrangörer hundratals aktiviteter över hela Sverige där kulturarv och kulturmiljöer står i fokus. Alla som kan bidra till aktiviteter där kulturarv och kulturmiljöer står i fokus är välkomna att delta.

Den nationella temadagen, Kulturarvsdagen, äger alltid rum på söndagen den andra helgen i september, men som vanligt går det bra att delta med aktiviteter även fredag och lördag för att så många besökare som möjligt får tillfälle att uppleva kulturarvet. 

Att medverka som arrangör

Alla som vill är välkomna att arrangera aktiviteter med koppling till kulturarv och kulturmiljöer och årets tema, det kan handla om vandringar, visningar, smakprov, hantverk, utställningar, prova-på, tävlingar, musikunderhållning och inte minst aktiviteter för barn i alla åldrar. Från och med 2020 är även arrangemang där besökare kan delta helt digitalt välkomna.

Det kostar inget att vara med som arrangör. Såväl företag och organisationer som privatpersoner kan medverka. Samarbeta gärna med andra i närområdet.

Ladda gärna ner inbjudan för arrangörer som pdf och sprid till de du vill samverka med. (Inbjudan 2020)

Lyft fram det lokala

Dela era lokala exempel om lusten att upptäcka och lära mer eller där människan har inspirerats av historien för att hitta nya lösningar. Lyft fram hur kulturarvet formats eller påverkats, gärna både genom nationella och internationella influenser. Låt traditioner synliggöra likheter såväl som skillnader. Visa upp byggnader och miljöer och låt besökarna ta del av berättelserna.

Tänk även på barnen

Vi uppmuntrar särskilt att arrangera aktiviteter som riktar sig till barn och ungdomar. Låt barnen upptäcka det fantastiska kulturarvet i Sverige och inspireras av historien för att kunna påverka kulturmiljön, såväl i dag som i framtiden.

Så anmäler man arrangemang

Fyll i dina kontaktuppgifter och de uppgifter som behövs i vårt anmälningsformulär. Vi vill gärna ha din anmälan före den 1 juli. Efteranmälningar är varmt välkomna men vi granskar och publicerar dem först i början av augusti. (Under semesterperioden hanterar vi främst akuta ändringar eller fel.)

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Kulturarvsdagen