Närbild på två händer med en krukskärva Foto: ( CC BY)

Arrangera Arkeologidagen

Arkeologidagen är en nationell temadag som arrangeras runt om i  Sverige varje år, i år den 30 augusti. Alla som kan bidra med aktiviteter som knyter an till temat arkeologi och kulturhistoria är välkomna att delta. Under rådande Coronapandemi välkomnar vi särskilt digitala arrangemang i  år.

Intresset för historia och arkeologi är stort. För att sprida mer kunskap om våra fornlämningar och forntidsmiljöer är det viktigt att på ett begripligt sätt visa på arkeologins möjligheter. Genom Arkeologidagens olika aktiviteter runt om i landet kan besökare lära sig mer om kulturhistoria i Sverige och om arkeologins arbetssätt och dess spännande upptäckter.

Arkeologidagen genomförs alltid den sista söndagen i augusti. Då kan alla som vill anordna arrangemang som knyter an till temat arkeologi och kulturhistoria medverka. För att anmäla ett eget arrangemang behöver du inte vara expert och det kostar inget att vara med som arrangör. Eller samverka med andra i närområdet.

Ladda gärna ner inbjudan för arrangörer som pdf och sprid till de du vill samverka med.

Anmälan

Skicka gärna in din anmälan före den 1 juli. Efteranmälningar är varmt välkomna men vi granskar och publicerar dem först i början av augusti. Under semesterperioden hanterar vi främst akuta ändringar eller fel.

Tider för aktiviteter, guidade turer och andra programpunkter under dagen bestämmer ni själva. Det ska vara fritt inträde till arrangemanget och de miljöer som ni väljer att lyfta fram, eftersom syftet är att locka fler att upptäcka arkeologi och kulturhistoria. Ordinarie entréavgifter kan dock tas ut.

Läs mer i anmälningsformuläret om hur du anmäler ett arrangemang!


Under rådande omständigheter: Folkhälsomyndigheten har tagit fram underlag för riskbedömning av evenemang, möten och sammankomster. Länk till Folkhälsomyndighetens underlag. Vi uppmuntrar därför särskilt till att gärna anmäla arrangemang där besökare kan delta digitalt.