Nyhetsarkiv
Här är ett exempel på hur ett fotografi kan omvandlas till en målarboksbild. Gylfe, Gunnar och Gunilla (tvillingar). På Regementets dag, A6 (1945) Foto: (PDM)

Sätt färg på kulturarvet med K-samsöks målarbok

”Det måste vi fira” sa medarbetarna när Riksantikvarieämbetet nyligen passerade gränsen för 10 miljoner delade kulturarvsobjekt i K-samsök – tjänsten som tillgängliggör samlingar från svenska museer och andra minnesinstitutioner. Men hur gör vi? Resultatet blev kanske lite överraskande… En målarbok!

– Vi ville ge en liten present till alla, för att fira att 10-miljoners gränsen är spräckt. Att ta fram målarboken är ett sätt att visa vad man kan göra med sina samlingar. Det finns otroliga föremål och bilder som bara väntar på att lyftas ut ut magasinen. Förhoppningsvis sprider boken lite glädje och inspiration, precis som målarbokens titel ”Delad glädje är dubbel glädje”, säger initiativtagaren Lisa Berg, verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet.

Färgglada pennor ligger på svartvita bilder som fyllts i med färg på några ställen.
K-samsöks målarbok 2023, ”Delad glädje – dubbel glädje”. Foto: (CC BY)

Här kan du ladda ned och skriva ut målarboken  “Delad glädje – dubbel glädje” (Diva)

Du hittar även målarboksbilderna i galleriet nedan.

En källa med öppen kulturarvsinformation

Riksantikvarieämbetet vill att det ska bli enklare för fler att få tillgång till och dra nytta av all kulturarvsinformation som finns samlad i en lång rad databaser runt om i Sverige. Tjänsten K-samsök fungerar som en kopplingsdosa mellan institutionernas databaser och de aktörer som vill använda informationen i egna tillämpningar och tjänster, till exempel på webbplatser eller i mobila lösningar.

Vill du själv söka i samlingarna? Då gör du det via sökverktyget Kringla, www.kringla.nu.

Rekordet slogs tidigare än väntat

I februari 2023 passerades gränsen för tio miljoner delade objekt i K-samsök, det berättade vi om i en tidigare nyhet på raa.se.

– Vi började ana redan förra året att vi nog, kanske, eventuellt skulle kunna nå den magiska gränsen under 2023. Men att vi gjorde det redan i början av året var en härlig överraskning. Tack vare våra fantastiska 83 datapartners som i dagsläget tillgängliggör sina samlingar via K-samsök bidrar vi alla till ett mer hållbart, bildat och kreativt samhälle, säger Mia Carlsson, verksamhetsutvecklare vid Riksantikvarieämbetet.

Läs mer om K-samsök

Här hittar du målarbokens bildgalleri

Här kan du ladda ned och skriva ut målarboken  “Delad glädje – dubbel glädje” (Diva)

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: