Deltagare ssitter vid olika bord och samtalar i grupper.
Workshop på Heritage Science Forum i Stockholm, 2018. Foto: (CC BY)

Heritage Science Sverige forum 2022

Årets nationella forum för kulturarv och vetenskap arrangeras under två halvdagar den 8-9 november, på plats i Stockholm på Historiska museet. 

Årets Heritage Science Sverige Forum är ett samarbete mellan Historiska museet i Stockholm, nätverket Heritage Science Sverige och Riksantikvarieämbetet. Forumet är det femte i raden – denna gång ses vi på plats igen under en eftermiddag och en förmiddag på Historiska museet i Stockholm. Fokus kommer att ligga erfarenhetsutbyte och diskussioner om möjligheter, utveckling av nätverket och nationell infrastruktur. Konferensens första dag avslutas med middag i Skeppshallen på Vasamuseet.

Programmet uppdateras löpande

Tisdagen den 8 november

11:00-12:30 Besök utställningen på Historiska museet
12:30 Registrering
13:00-17:00 Heritage Science Forum dag 1, hörsalen på Historiska museet
Föredrag och workshop om infrastruktur, forskning och utveckling nationellt och internationellt. Keynote är Caroline Peach från National Heritage Science Forum, i Storbritannien.
18:30 Visningar på Vasamuseet och gemensam middag i Skeppshallen.

Onsdagen den 9 november

09:00-13:00 Heritage Science Forum dag 2, hörsalen på Historiska museet
Tematiska workshops kring heritage science framåt.
Lunch på restaurang Rosengården, Historiska museet.

Detaljerat program och anmälan kommer att läggas ut inom kort.

Årets forum arrangeras av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Historiska museet och nätverket Heritage Science Sverige.

Heritage science är ett expanderande och internationellt etablerat forskningsområde som förenar humaniora, naturvetenskap och teknik. Forumet syftar till att synliggöra vetenskap om kulturarv som forskningsområde, belysa aktuella frågor och satsningar inom området, samt främja ett ökat samarbete mellan olika organisationer och forskningsdiscipliner. 

Förra årets konferens

Heritage Science Sverige Forum 2021 arrangerades genom korta presentationer, digitala poster sessions och en paneldiskussion. 

Keynote var Matthew Collins, från Köpenhamns universitet med programpunkten: “Is this a 12th century joke? When science accidentally intersects material culture”. Konferensen modererades av Stavroula Golfomitsou och Elyse Canosa från Göteborgs universitet.

Läs nyheten om 2021 års forum

    Läs om talarna och programmet för 2021, på konferensens engelska sida