Natural History Museum i London. Foto: (CC BY-SA)

Första museet att sätta utsläppsmål

Natural History Museum i London är det första museet i världen att sätta upp ett konkret mål för att minska sitt koldioxidutsläpp. Till 2031 ska utsläppen minska med 60 procent.

Under klimatmötet COP26 i Glasgow i början av november tillkännagav Natural History Museum i London att man satt upp ett vetenskapsbaserat mål för reducering av koldioxid. Målet är utvecklat i linje med Parisavtalet från 2015, som syftar till att hålla den globala uppvärmningen under en 1,5 graders ökning.
Det är första gången som ett museum sätter upp ett sådant mål, som innebär att Natural History Museum under 2031 ska kunna redovisa en minskning av sitt koldioxidutsläpp med 60 procent jämfört med 2015.

2035 ska nettoutsläppet av kolodioxid vara noll.

Arbetet, som är en del av museets hållbarhetsplan Sustainable by Nature, kommer att påverka allt från energiförbrukning till inköp av varor och tjänster. Redan nu har isoleringen av museibyggnaden förbättrats och tusentals lampor bytts ut till LED, samtidigt som man ser till att ta hand om allt sitt avfall. Nästa år kommer museet att uppdatera sin energicentral som reglerar dess temperatur.

– Vi har satt detta mål i linje med Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till högst 1,5°C”, säger Wayne Hitchings, hållbarhetschef på Natural History Museum i ett pressmeddelande.

– Som ett evidensbaserat forskningsinstitut med 300 forskare och det första museet som sätter ett mål som detta, leder vi vägen för att skapa en värld där både människor och planeten kan frodas, säger han.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: