Nyheter och trender för museer.

Vill du skriva för oss? Lämna tips eller idéer? Kontakta redaktionen!

Färgglada kuber med varsitt mål tryckt på.

De vanligaste hindren för museernas hållbarhetsarbete

ANALYS Att det är viktigt med hållbarhetsfrågorna vet de flesta museer. Likväl är det svårt att komma igång hållbarhetsarbetet. Vad skulle minska hindren? På uppdrag av Omvärld & Insikt frågade Amanda Creutzer, konsult inom upphandling och utställningsproduktion, ett tjugotal museer. 

Läs mer.

Ämnen

, ,

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Klimataktion på National Gallery i London i oktober 2022: Två ungdomar har kastat tomatsoppa på en målning av solrosor av Vincent van Gogh och har limmat fast sig i väggen.

Klimataktioner på museer ”ett hån mot kulturarvet”

Den senaste tiden har museer blivit till ofrivilliga skådeplatser för klimataktioner. Än så länge har inga aktioner ägt rum i Sverige, men stora och små svenska museer ser nu över sin säkerhet med anledning av attackerna. Men borde museerna inta en mer aktiv roll i klimatdebatten?

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

Aktivism ska stärka museernas klimatarbete

I tre år har Museums For Future lockat museianställda och institutioner från hela världen. Till hösten startas förhoppningsvis en svensk lokalavdelning. Rörelsens medel är aktivism. ”Museerna borde våga lite mer”, tycker Matilda Eriksson, som är första svensk i Museums For Future.

Läs mer.

Ämnen

,

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Tre museer och en konsthall berättar: så hanterar vi klimatkrisen

Vilket ansvar har museerna att berätta om klimatkrisen? Och de museer som i sin utställningsverksamhet har lyft fram klimatförändringarna, hur har det påverkat det övriga miljöarbetet? Vi talade med tre museer och en konsthall för att få veta mer. 

Läs mer.

Ämnen

,

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Manchester Museums direktör Esme Ward sitter framför en mörk träpanel i museibyggnaden och ser in i kameran.

”Om du inte bryr dig om miljön kommer du att framstå som världsfrånvänd”

Framtiden innebär samarbete. Det säger Esme Ward, chef för Manchester Museum, som skapat ett samarbetsnav för samarbete kring miljöfrågor. Nyckeln till ett framgångsrikt miljöarbete är att inte se museet som en isolerad företeelse, menar hon.

Läs mer.

Ämnen

,

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Första museet att sätta utsläppsmål

Natural History Museum i London är det första museet i världen att sätta upp ett konkret mål för att minska sitt koldioxidutsläpp. Till 2031 ska utsläppen minska med 60 procent.

Läs mer.

Ämnen

, ,

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Porträttfoto föreställande Caroline Owman, museolog vid Umeå Universitet.

“Museet skulle kunna vara en plats där vi utforskar det oväntade”

Ska museerna kunna berätta om klimatkrisen på ett trovärdigt sätt måste de våga utmana sin nuvarande hållning. I sin avhandling uttrycker museologen Caroline Owman kritik mot museernas antropocentriska perspektiv.

Läs mer.

Ämnen

, ,

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Stärkt behov av räddningsplaner med ändrat klimat

KRÖNIKA. Det är hög tid för museerna att ta fram ordentliga räddningsplaner, skriver Lisa Nilsen, specialist på förebyggande konservering, i sin krönika. Och när räddningsplanerna väl är klara så måste de tas fram och vädras – ofta.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Så hanterade länsmuseet översvämningarna

Snabbt agerande, en stark laginsats och bra topografi gjorde att översvämningarna i Gävle inte behövde bli någon katastrof för Länsmuseet Gävleborg. Det säger museichef Hans Lindholm Öjmyr.

Läs mer.

Gabriella Ericson

gabriella.ericson@raa.se