Nyheter och trender för museer.

Få våra artiklar direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet För museer!

Vill du tipsa oss? Kontakta redaktionen.

Rengöring av klinkers på en toalett.

Nya hållbarhetsregler på gång – så påverkas museerna

Från årsskiftet införs nya, striktare regler för hållbarhet som gäller framför allt större företag. Museer berörs inte direkt, men det gäller att veta vilken indirekt påverkan den kommande lagstiftningen får på sektorn, menar juristen och sociologen David Frydlinger. Tillsammans med skribenten Amanda Creutzer listar han här fyra områden att ha koll på.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: till vänster en man i keps, till höger Red Location Museum i Sydafrika.

Mårten Janson: ”Jag skulle så gärna vilja att vi nådde lite längre”

KRÖNIKA Koranbränningar i Sverige och ett floppat museiprojekt i Sydafrika får Mårten Janson, projektledare på Statens historiska museer, att reflektera över tillit, omsorg och social hållbarhet. Och han har en vänskaplig önskan till museikolleger världen över.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En man sitter med händerna på hakan och tittar på en datorskärm.

”En mer cirkulär ekonomi är nödvändig – det finns inga alternativ”

En cirkulär ekonomi är ouppnåelig – att betraktas som en vision. Samtidigt är den ofrånkomlig. I ett samtal med Mattias Lindahl, professor i produktrelaterat miljöarbete, dyker skribenten Amanda Creutzer djupare ner i begreppet cirkulär ekonomi och vad det kan innebära för museerna.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster solpaneler med maskrosor i förgrunden, till höger en selfie av en kvinna med glasögon.

Sju steg mot ett klimatsmartare museum

ANALYS Förra året gjordes en stor undersökning om museerna och klimatkrisen. Resultatet kan knappast beskrivas som smickrande, skriver upphandlingskonsulten Amanda Creutzer. Här analyserar hon sju åtgärder att vidta i klimatarbetet och ger sju handfasta tips om det känns svårt att komma igång.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En utställningssal på Field Museum i Chicago med texten HOW DO YOU THINK WE SHOULD TACKLE CLIMATE CHANGE på väggen, under sitter lappar med förslag. En kvinna står och tittar på en av lapparna.

Jag vill se museernas klimatpåverkan – var finns siffrorna?

KRÖNIKA Hur stor är museernas klimatbelastning? Var finns sektorns gemensamma strategiska hållbarhetsarbete? En till stor del offentligt finansierad kunskapsverksamhet kan väl knappast vara helt oengagerad i en av mänsklighetens största utmaningar, frågar sig frilansskribenten Amanda Creutzer.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Färgglada kuber med varsitt mål tryckt på.

De vanligaste hindren för museernas hållbarhetsarbete

ANALYS Att det är viktigt med hållbarhetsfrågorna vet de flesta museer. Likväl är det svårt att komma igång hållbarhetsarbetet. Vad skulle minska hindren? På uppdrag av Omvärld & Insikt frågade Amanda Creutzer, konsult inom upphandling och utställningsproduktion, ett tjugotal museer. 

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Klimataktion på National Gallery i London i oktober 2022: Två ungdomar har kastat tomatsoppa på en målning av solrosor av Vincent van Gogh och har limmat fast sig i väggen.

Klimataktioner på museer ”ett hån mot kulturarvet”

Den senaste tiden har museer blivit till ofrivilliga skådeplatser för klimataktioner. Än så länge har inga aktioner ägt rum i Sverige, men stora och små svenska museer ser nu över sin säkerhet med anledning av attackerna. Men borde museerna inta en mer aktiv roll i klimatdebatten?

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

Porträttfotografi föreställande konservator Pia Edqvist iklädd en röd topp framför en timmervägg.

”Jag insåg att social hållbarhet – det är ju det jag gör”

Vad innebär det för ett museum jobba med social hållbarhet? Går det att arbeta med föremål utifrån ett socialt hållbarhetsperspektiv?
– Museerna måste förstå att hållbarhet är något som präglar hela verksamheten, säger Pia Edqvist, konservator och ansvarig för social hållbarhet i organisationen Ki Culture.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Demonstrationståg med glada deltagare. I förgrunden en vit banderoll med texten Museums for Future.

Aktivism ska stärka museernas klimatarbete

I tre år har Museums For Future lockat museianställda och institutioner från hela världen. Till hösten startas förhoppningsvis en svensk lokalavdelning. Rörelsens medel är aktivism. ”Museerna borde våga lite mer”, tycker Matilda Eriksson, som är första svensk i Museums For Future.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Tre museer och en konsthall: Så hanterar vi klimatkrisen

Vilket ansvar har museerna att berätta om klimatkrisen? Och de museer som i sin utställningsverksamhet har lyft fram klimatförändringarna, hur har det påverkat det övriga miljöarbetet? Vi talade med tre museer och en konsthall för att få veta mer. 

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


1 2