En man i mustasch, i mörk kavaj och gul slips.
Björn Sundberg, verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet. Foto: (CC BY)

Hallå där, Björn Sundberg…

…projektledare för Riksantikvarieämbetets webbinarieserie Hållbar digital förmedling, som startade förra fredagen, den 15 januari.

Hur gick det första webbinariet?
– Vi är väldigt nöjda med både uppslutningen och intresset under webbinariet! Nästan 200 personer medverkade och aktiviteten var hög i både chatten, den workshop vi genomförde samt på det mera inofficiella efterhänget. Det märks att intresset för ämnet är stort och frågorna många, därav känns det extra roligt att börja nysta i det!

Syftet med det första webbinariet var framför allt att skapa en dialog kring hållbar digital förmedling. Hur står det till med kunskapen inom detta område bland de svenska museerna?
– Ser vi till den väldigt enkla kartläggningen som vi gjorde under workshopen så är nästan hälften av deltagarna nybörjare på digital förmedling, medan andra har viss erfarenhet. Det gör det ännu viktigare att vi nu skapar en bra plattform för kunskapsutbyte där det också är både tillåtet och önskat att dela med sig av såväl lyckade som mindre lyckade erfarenheter. Vi verkar i en bransch som har väldigt olika förutsättningar och har kommit olika långt inom digitaliseringen – och nu är det viktigt att vi gör det till en tillgång.

Var det någon fråga som särskilt överraskade dig under webbinariet?
– Jag blev kanske inte så överraskad, men däremot väldigt glad över den positiva attityd och energi som genomsyrade kommentarer och samtal. Det finns verkligen en vilja att komma framåt!

I de två kommande webbinarierna ska ni gå på djupet i ett antal frågor. Vad kan vi vänta oss då?
– Just nu förbereder vi oss på att gräva lite djupare i ett exempel på en aktör som genomfört flera samlade aktiviteter under året och lyfta upp resonemangen bakom de val som har gjorts och hur de föll ut. Utöver det så kommer vi titta på juridiska förutsättningar för offentliga aktörer att ta betalt online. Och så ska vi ha aktiva workshops, något som efterfrågades mera av efter det första webbinariet!

 

Här kan du se hela det första webbinariet i serien Hållbar digital förmedling:

Läs mer om webbinarieserien och hur du anmäler dig till nästa webbinarietillfälle.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: