Så lägger du in en filmad person i en virtuell rundtur

En virtuell rundtur kan ibland upplevas som platt. Oscar Engberg, utställningstekniker vid Riksantikvarieämbetet, visar hur man kan lägga in en filmad person som guidar i miljön.

Ett sätt att levandegöra en virtuell rundtur är att filma en guide, frilägga klippet och placera det i den virtuella miljön. I demonstrationen använder jag mig av programmet 3D Vista Virtual Tour Pro och utgår från filmat material från en projektionsupplevelse som vi i Utställningsverkstaden gjorde i Helgeands kyrkoruin i Visby. 

Jag har fotograferat ruinen med en 360-kamera och lagt in filen i 3D Vista Virtual Tour Pro. Därefter har jag lagt till guiden, som är frilagd från bakgrunden. 

Så filmar du guiden

För att kunna frilägga personen från bakgrunden filmar vi framför en greenscreen som vi sedan klipper bort i ett videoregeringsprogram. Som bakgrund finns prisvärda mobila greenscreen-kit med tyger som man spänner över aluminiumramar. Man kan även välja ett valfritt skivmaterial och måla det med grön väggfärg. 

Vad gäller belysningen av bakgrunden bör man sträva efter att få en så jämn sidobelysning som möjligt. I exemplet i filmen har vi använt oss av billiga LED-armaturer från bygghandeln och fäst upp dem med buntband.

Belys personen snett framifrån och undvik att skugga bakgrunden.   

Om du filmar en person i taget så kan du välja porträttläge och på så vis utnyttja så mycket av kamerans upplösning som möjligt. 

Tänk på att ha marginaler i sidled så att personen kan röra sig och gestikulera utan att komma utanför bildutsnittet.

Mjukvaran Virtual Tour Pro kan klippa bort greenscreenbakgrunden men det är bättre att göra det i ett separat videoregeringsprogram innan filmen förs över till Virtual Tour Pro.

Så här går det till att ta bort bakgrunden i Premiere Pro

 1. Om man har spelat in i porträttläge kan man börja med att rotera sekvensen.
 2. Lägg därefter på effekten Ultra Key på videoklippet och laborera med de olika inställningarna tills bakgrunden är helt bortklippt.
 3. Lägg till en solid grön färg på klippet under inspelningsspåret genom att välja File-> New-> Color matte. Dra den till ett ledigt spår och dubbelklicka för att ändra färg till grön. Nu är bakgrunden helt jämnt grön vilket  gör den lätt att ta bort i Virtual Tour Pro.
 4. Klipp början och slut och redigera ljudet efter behov.
 5. Tänk på att det inte går att lägga till dissolve eller fade på videoklippet eftersom det inte fungerar med greenscreenfunktionen i Virtual Tour Pro. 

  

För in den filmade guiden i Virtual Tour Pro

 1. Innan den frilagda guiden kan placeras in ska du ha importerat en eller ett par 360-bilder in till VirtualTour Pro.
 2. Öppna nu ett panorama och gå till hotspots, välj Video hotspot.
 3. Sedan väljer du videofilen och ritar upp videons ungefärliga position eller placering i panoramat genom att klicka där videons hörn ska vara. Klicka på Apply  Chroma och Edit Croma.
 4. Använd pipettfunktionen för att sampla grönfärgen i videons bakgrund. Dra sedan i reglagen för att få en så bra bakgrundsborttagning som möjligt.
 5. När du är nöjd klickar du på Preview för att se resultatet. 

Hör gärna av er till oss i Utställningsverkstaden om ni har frågor eller funderingar!

Här kan du klicka dig runt i den prototyp som Utställningsverkstaden har gjort till Helge Ands ruin i Visby med Lars Kruthof från Gotlands museum som guide:

Virtuell rundtur i Helge Ands ruin i Visby.

 • Publicerad:
 • Uppdaterad: