Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Delta i diskussionen – skriv för Omvärld & insikt! Kontakta redaktionen.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Tvådelat foto: Till vänster svartvit porträttbild på kvinna med glasögon; till höger en person i ett mörkt rum med projektioner på väggarna.

”Vi kommer inte undan frågan om immersiva upplevelser”

ESSÄ På vissa håll i världen har immersiva turistattraktioner redan seglat om de stora museerna i besöksanstal. Museer har länge arbetat med immersion. Men räcker det? Gör vi det tillräckligt bra? Svaret på den frågan är tyvärr oftast nej, skriver Kajsa Hartig, chef för museiupplevelse och samlingar på Västernorrlands museum.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Människor i ett nedsläckt rum tittar på utställningen Monet & Friends Alive på Kalmar Slott

Kalmar Slott lockar nya besökare med immersiva medier

I utställningen Monet & Friends Alive på Kalmar Slott möts immersiv teknik och renässansarkitektur. Trots att utställningen utmanar såväl lokalerna som ekonomin är den ett lyckosamt sätt att nå ut till en bredare publik, menar slottschefen Meg Nömgård.
– De konstintresserade kommer, men även besökare som vanligtvis inte går på konstmuseum, säger hon.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

En man i keps håller upp en teknikpryl framför kameran.

Ny guide: Så använder du IoT på museet

Utvecklingen inom Internet of things, IoT, har gått rasande fort de senaste åren. Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad märker av ett ökat intresse för tekniken och lanserar nu en gör-det-själv-guide för den som vill testa IoT på museet.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se

Personer i ett utställningsrum med en immersiv utställning med van Gogh-motiv.

”Museivärlden kan lära av scenkonstens immersivitet”

ANALYS Inom scenkonsten är den immersiva upplevelsen en viktig del, sett till både konstnärlighet och teknik. ”Hur skulle det se ut om museerna samarbetade mer med scenkonstbranschen?”, frågar sig kulturjournalisten Ylva Lagercrantz Spindler

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Två personer sitter vid en datorskärm där Egtvedflickans avatar tas fram.

Vetenskap och gissningar väcker forntiden till liv

Gestaltningar av äldre tiders människor färgas av vår egen tids blick och har en begränsad livslängd, men kan samtidigt hjälpa museet att förmedla kunskap inte minst till den yngre publiken. På Nationalmuseet i Köpenhamn har den 3 500 år gamla Egtvedflickan just väckts till liv med en avatar som lockar besökarna till kistan där hon vilar.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Publiklaboratorium ska sänka trösklarna på museet

Med hjälp av immersiva medier hoppas det nyöppnade museet Munch i Oslo att både kunna ge en fördjupad bild av Edvard Munchs konstnärskap och sänka trösklarna för museibesökarna.
- De immersiva elementen är viktiga för att skapa en atmosfär där alla känner sig hemma, säger Nikita Mathias, ansvarig på det nystartade publiklaboratoriet på Munch.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Ett svartvitt foto på Thomas Byttebier

”Att återskapa den fysiska upplevelsen på skärmen går bara inte”

En fysisk utställning som blev digital till följd av pandemin. Men också en helt ny plattform att visa konst och interagera med besökare på. På Mudam i Luxemburg har utställningen Me, Family lett till både interaktiva möten – och onlinedating.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Så kan du använda laserskärning

Staffan Eriksson, utställningstekniker vid Riksantikvarieämbetet, tipsar om hur laserskärning kan användas i olika material. Tekniken innebär hög precision och det går att göra komplicerade former.

Läs mer.

Staffan Eriksson

staffan.eriksson@raa.se

Så lägger du in en filmad person i en virtuell rundtur

En virtuell rundtur kan ibland upplevas som platt. Oscar Engberg, utställningstekniker vid Riksantikvarieämbetet, visar hur man kan lägga in en filmad person som guidar i miljön.

Läs mer.

Oscar Engberg

oscar.engberg@raa.se

En liten laptop och en vanlig datorskärm. På den lilla syns fler aolika modeller av glödlampor i olika färger.

Materialmagasinet öppnar för återbruk

Hallå där Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall som står bakom nystartade Materialmagasinet där museer, konsthallar och teatrar kan dela produktionsmaterial med varandra.

Läs mer.

Lina Wennersten

lina.wennersten@raa.se


1 2