Nyhetsarkiv
Två kvinnor bakom ett ståbord i en TV-studio. I bakgrunden ses Riksantikvarieämbetets logotyp.
Under Landsbygdsveckan 2023 höll Riksantikvarieämbetet sin sändning Kulturarvskraft, där myndighetens medarbetare Tove Holm och Charlotte Hamilton, besökte flera kulturarvsaktörer i Sverige. Foto: (CC BY)

TV: Om kulturarvets kraft att locka människor till landsbygden

Kulturarvet är viktigt för att vitalisera Sveriges landsbygder. Det framkommer genom olika exempel i Riksantikvarieämbetets sändning ”Kulturarvskraft – Platsutveckling från norr till söder”. Ta del av programmet, som direktsändes under Landsbygdsveckan 2023.

– Kulturarvet är själva grunden att bygga på. Utan kulturarvet skulle vi inte ha samma klangbotten.
Orden kommer från Stina Brolin Bergman, som i ett av reportagen i programmet visar uppbyggnaden av det gamla garveriet i norrbottniska byn Sjulnäs. Det finns långt gångna planer på att göra garveriet till traktens självklara mötesplats.

Stina Brolin Bergman är en av många kulturarvets och landsbygdens eldsjälar som delar med sig av sina idéer och tankar i programmet. Vi får bland annat en inblick i ett lyckat projekt som får fler storstadsmänniskor att prova att bo på landet, se hur 1800-talets jordbruk nu blir föregångare för ett hållbart samhälle, och höra om museet som i samarbete med lokala småföretagare får fler att upptäcka kulturarvet.

Möt kulturarvet i praktiken

Programledare och projektledare är Riksantikvarieämbetets Tove Holm och Charlotte Hamilton. Deltog gjorde även kulturarvsaktörer i Norrbotten, Skåne, Västra Götaland, Kalmar och Halland. För foto, regi och produktion står Erik Larsson (CC BY).

I sändningen får tittarna följa med till tre olika vårdare av kulturarvet i Sverige, som fick besök av Riksantikvarieämbetet under våren 2023. Här kan du se dessa filmer separat.

Läs programmet för ”Kulturarvskraft – Platsutveckling från norr till söder”.

Läs mer om kulturarvets kraft

Skriften ”Räkna med kulturarvet – hållbarhet och klimat ” gavs ut i februari 2023. Den visar, i siffror, hur stor betydelse kulturarvet har för samhällsutvecklingen.

Den finns att ladda ned eller beställa som print on demand i Diva. Du hittar även goda exempel från rapporten här på vår webbplats under rubriken Räkna med kulturarv.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: