Nyheter
Fyra personer på Nalens scen.
Aina Barnevik tilldelades Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2022 under högtidliga former på Nalens scen under vår höstmöteskonferens. Förtjänstmedaljen delas årligen ut till en eller flera personer som gjort stora insatser inom kulturarvsarbete. Foto: (CC BY)

Sista chansen – nominera till Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj

Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj delas årligen ut till någon eller några som gjort stora insatser inom kulturarvsarbete. Vi tar nu emot nomineringar och sista dag att nominera är den 31 augusti 2023.

Förtjänstmedaljen har sedan 1981 delats ut till en eller flera personer som gjort betydande insatser inom kulturarvsarbete, och då helst utanför det professionella fältet. Medaljen är i silver med högblått band och formgiven av Léo Holmgren. Den tillkännages och delas ut av riksantikvarien.

Både enskilda personer och myndigheter är välkomna att skicka in förslag till nominering av en eller flera personer utifrån nedanstående kriterier.

Kriterier

  • Förtjänstmedaljen kan tilldelas en eller flera personer som utfört insatser inom kulturarvsarbete, av sådan betydelse att det bör uppmärksammas nationellt.
  • Insatserna ska gå utöver det som kan förväntas av en person/personer inom det område där mottagaren verkar. Det är riksantikvarien som beslutar vem som tilldelas förtjänstmedaljen.

Nomineringen är öppen mellan maj och augusti varje år.

Här kan du skicka in nomineringar till Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj

När du vill veta mer

Läs mer här om mottagaren av förtjänstmedaljen 2022.

Se filmen från när 2022 års mottagare av förtjänstmedaljen tog emot priset:

Se filmen från när 2021 års mottagare av förtjänstmedaljen tog emot priset:

Se filmen från när 2020 års mottagare av förtjänstmedaljen tog emot priset:

Läs mer om tidigare mottagare av förtjänstmedaljen

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: