Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Delta i diskussionen – skriv för Omvärld & insikt! Kontakta redaktionen.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Två personer står med ryggarna mot kameran framför en utställning utanför Armémuseum.

Så har Ukraina tagit plats på svenska museer

Bara dagar efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina började svenska museer samla in berättelser om kriget. Sedan dess har pengar samlats in, ljudguider på ukrainska har lanserats, och ukrainska föremål har lyfts fram ur samlingarna. I veckan öppnade en ny utställning som lyfter de historiska banden mellan Sverige och Ukraina.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster blåvit Haag-konventionssköld, skydd av kulturegendom i händelse av krig; till höger porträttbild på Anna McWilliams, FOI.

Hallå där, Anna McWilliams…

...forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som nyligen släppt rapporten Kulturarvets betydelse i krig och konflikt – En diskussion om behov av kulturarvsforskning för totalförsvaret.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se

Joachim Huber, museistrateg vid Prev-art i Schweiz talar på Samlingsforum 2017.

”Museernas krav på klimatkontroll är extrema”

Museerna borde sänka sina krav på inomhusklimatet i magasinen och återgå till äldre tiders lågteknologiska lösningar. Det menar museistrategen Joachim Huber.
– Föremålen har överlevt åratal av förhållanden som är det motsatta till hur vi tror att det ska vara – och de finns fortfarande kvar, säger han.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se

En ritning föreställande den container som utgör utställningslokalen till Rädd eller beredd.

Utställning i container på skolgården – så ska MSB nå ut till unga

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ville hitta ett nytt sätt att nå ut till en yngre målgrupp föll valet på en utställning som ska ut på turné på svenska gymnasieskolor. Med hjälp av fysiska objekt inuti en container är tanken att man ska väcka skärmtrötta ungdomars intresse.
– I den analoga världen har vi inte samma konkurrens om deras uppmärksamhet, säger Christina Andersson, kriskommunikatör på myndigheten.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se