Nyheter och trender för museer.

Få våra artiklar direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet För museer!

Vill du tipsa oss? Kontakta redaktionen.

Tvådelat foto: Till vänster blåvit Haag-konventionssköld, skydd av kulturegendom i händelse av krig; till höger porträttbild på Anna McWilliams, FOI.

Hallå där, Anna McWilliams…

...forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som nyligen släppt rapporten Kulturarvets betydelse i krig och konflikt – En diskussion om behov av kulturarvsforskning för totalförsvaret.

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

Joachim Huber, museistrateg vid Prev-art i Schweiz talar på Samlingsforum 2017.

”Museernas krav på klimatkontroll är extrema”

Museerna borde sänka sina krav på inomhusklimatet i magasinen och återgå till äldre tiders lågteknologiska lösningar. Det menar museistrategen Joachim Huber.
– Föremålen har överlevt åratal av förhållanden som är det motsatta till hur vi tror att det ska vara – och de finns fortfarande kvar, säger han.

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

En ritning föreställande den container som utgör utställningslokalen till Rädd eller beredd.

Utställning i container på skolgården – så ska MSB nå ut till unga

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ville hitta ett nytt sätt att nå ut till en yngre målgrupp föll valet på en utställning som ska ut på turné på svenska gymnasieskolor. Med hjälp av fysiska objekt inuti en container är tanken att man ska väcka skärmtrötta ungdomars intresse.
– I den analoga världen har vi inte samma konkurrens om deras uppmärksamhet, säger Christina Andersson, kriskommunikatör på myndigheten.

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se