Nyheter och trender för museer.

Få våra artiklar direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet För museer!

Vill du tipsa oss? Kontakta redaktionen.

Tvådelat foto: Till vänster blåvit Haag-konventionssköld, skydd av kulturegendom i händelse av krig; till höger porträttbild på Anna McWilliams, FOI.

Hallå där, Anna McWilliams…

...forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som nyligen släppt rapporten Kulturarvets betydelse i krig och konflikt – En diskussion om behov av kulturarvsforskning för totalförsvaret.

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

Ukrainas gula och blåa flagga mot blå himmel.

”Kulturen skapar framtidsvisioner”

Det har snart gått ett år sedan det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes. Det ukrainska kulturministeriet har dokumenterat över 800 fall av förstörda föremål, byggnader och institutioner. Samtidigt är kulturen en viktig del av motståndet och i arbetet för att bygga den nationella identiteten.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Klimataktion på National Gallery i London i oktober 2022: Två ungdomar har kastat tomatsoppa på en målning av solrosor av Vincent van Gogh och har limmat fast sig i väggen.

Klimataktioner på museer ”ett hån mot kulturarvet”

Den senaste tiden har museer blivit till ofrivilliga skådeplatser för klimataktioner. Än så länge har inga aktioner ägt rum i Sverige, men stora och små svenska museer ser nu över sin säkerhet med anledning av attackerna. Men borde museerna inta en mer aktiv roll i klimatdebatten?

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

Stärkt behov av räddningsplaner med ändrat klimat

KRÖNIKA. Det är hög tid för museerna att ta fram ordentliga räddningsplaner, skriver Lisa Nilsen, specialist på förebyggande konservering, i sin krönika. Och när räddningsplanerna väl är klara så måste de tas fram och vädras – ofta.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Bild på ett betonggolv som är översvämmat av vatten

Så hanterade länsmuseet översvämningarna

Snabbt agerande, en stark laginsats och bra topografi gjorde att översvämningarna i Gävle inte behövde bli någon katastrof för Länsmuseet Gävleborg. Det säger museichef Hans Lindholm Öjmyr.

Läs mer.

Gabriella Ericson

gabriella.ericson@raa.se