Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Delta i diskussionen – skriv för Omvärld och insikt! Kontakta redaktionen.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Tredelad bild: Till vänster porträttbild på en kvinna, i mitten Göteborgs stadsmuseum, till höger porträttbild på en man.

”Dags att damma av förslaget om nationellt prioriterade samlingar”

DEBATT Runtom i Sverige finns hundratals museisamlingar. I stället för att skapa nya centralmuseer borde dessa tas tillvara på ett mer systematiskt sätt. Ett system för nationellt prioriterade samlingar likt det som finns i England har tidigare föreslagits och vore fortfarande en intressant väg att gå, skriver Britta Söderqvist och Klas Grinell vid Göteborgs museer och konsthall.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En utställningssal på Arkdes med montrar i golvet, en grupp människor står en bit bort.

”Delar av historien saknas på museerna – det är inte ett politiskt påstående”

DEBATT Min debattartikel i detta forum har rönt stor uppmärksamhet både i och utanför museisektorn. Jag har tillskrivits åsikter jag inte gett uttryck för och inser att jag inte varit tillräckligt tydlig. Att uppmärksamma att våra centralmuseer inte täcker in all historia och kulturarv är varken identitetspolitiskt eller vänstervridet, skriver Arkdes verksamhetschef Karin Nilsson.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster Andreas Olsson iklädd tweed-kavaj och -keps; till höger en stola ur Nationalmuseums samling.

Andreas Olsson: Det viktiga är innehållet – inte etiketten

DEBATT ArkDes verksamhetschef Karin Nilsson vill bestämma åt kommande generationer vilka museer de ska besöka. Istället för att på ensidiga grunder prata om vilka museer som ska finnas imorgon borde museernas förmåga att anlägga nya perspektiv diskuteras. Det skriver Andreas Olsson, intendent på Statens historiska museer.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelad bild: Till vänster utställning på Arkdes; till höger Karin Nilsson, verksamhetschef Arkdes.

Karin Nilsson: Våra museer speglar en utdaterad syn på världen

DEBATT Våra centralmuseer speglar vad tidigare generationer ansåg viktigt att samla på och bevara. I dag har vi därför stora museer som hanterar frågor av mycket klassisk vit manlig karaktär. Nu behövs ett större samtal kring vilka museer vi vill ha och vad saknar vi i dag, skriver Karin Nilsson, verksamhetschef på ArkDes.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se