Nyhetsarkiv
En kvinna sitter i ett valvfönster i vad som liknar en stenruin, medan ett barn möter hennes blick.
Lekande barn vid fornlämningen vid Bringes, Norrlanda på Gotland. Foto: (CC BY)

Dags att anmäla arrangemang till Arkeologidagen och Kulturarvsdagen

Nu har anmälan öppnat för dig som vill medverka med lokala eller digitala aktiviteter under de två årliga temaevenemang som Riksantikvarieämbetet samordnar runt om i landet – Arkeologidagen i augusti och Kulturarvsdagen i september.

Först ut är Arkeologidagen som i år arrangeras söndagen den 27 augusti. Två veckor senare är det dags för Kulturarvsdagen där själva temadagen firas söndagen den 10 september, men det går även att medverka med arrangemang redan på fredagen och lördagen, den 8–9 september.

För att medverka med ett arrangemang behöver du inte vara expert och det kostar inget att vara med som arrangör. Det ska vara fritt inträde till arrangemangen och de eventuella miljöer som ni väljer att lyfta fram, eftersom syftet är att locka fler att uppleva kulturarvet och få upptäcka vilken resurs kulturarvet i Sverige är – i går, i dag och i framtiden. (Ordinarie entréavgifter och eventuella materialkostnader vid prova-på-aktiviteter får tas ut.)

Om Arkeologidagen

Arkeologidagen är vår årliga temadag med det stående temat “Arkeologi och kulturhistoria”. Vid temadagen, som har arrangerats i över 30 år, sätter vi fokus på intressanta fynd och fyndplatser och inte minst arkeologens spännande arbete.

Syftet med Arkeologidagen är att på ett begripligt sätt visa på arkeologins möjligheter för människor att förstå och tolka historien. Genom att bjuda in allmänheten till lokala arrangemang såsom öppna utgrävningar, föreläsningar, vandringar genom fornlämningsområden eller digitala visningar bidrar evenemanget till att sprida mer kunskap om fornlämningar och forntidsmiljöer.

Om Kulturarvsdagen

Syftet med Kulturarvsdagen är att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer. Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens samarbete European Heritage Days där 50 länder deltar. Riksantikvarieämbetet är samordnare i Sverige och arrangerar evenemanget i samarbete med Sveriges hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas samarbetsråd.

Det gemensamma paneuropeiska temat för 2023 är ”Levande kulturarv” och i fokus är människors aktiva roll i att bygga en mer hållbar och motståndskraftig framtid och ett levande kulturarv. Med temat “Levande kulturarv” vill vi främja de metoder, kunskaper och färdigheter som har överförts från en generation till nästa, och som fortfarande används idag. En mängd olika kompetenser och yrken gör att vi kan behålla och bevara kulturarvet på många sätt och hur detta arv kan värnas tack vare människor som förmedlar sin kunskap för kommande generationer. 

Varmt välkommen med din anmälan!

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: