Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Delta i diskussionen – skriv för Omvärld & insikt! Kontakta redaktionen.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Joachim Huber, museistrateg vid Prev-art i Schweiz talar på Samlingsforum 2017.

”Museernas krav på klimatkontroll är extrema”

Museerna borde sänka sina krav på inomhusklimatet i magasinen och återgå till äldre tiders lågteknologiska lösningar. Det menar museistrategen Joachim Huber.
– Föremålen har överlevt åratal av förhållanden som är det motsatta till hur vi tror att det ska vara – och de finns fortfarande kvar, säger han.

Läs mer.

Louvren i skymningen med två glaspyramider i förgrunden.

Så slår energikrisen mot europeiska museer

Museer som värmestugor i Storbritannien, avstängt varmvatten i Tyskland och tjocktröjor till personalen på Nordiska museet här i Sverige. Omvärld & insikt har sammanställt hur energikrisen slår mot museer i några europeiska länder så här på tröskeln till den kalla årstiden.

Läs mer.

Ämnen

Helsingborgs Museum ska investera sig ur energikrisen

De höga energipriserna slår hårt mot de svenska museerna. På Helsingborgs museum ser årets energinota ut att bli nära en miljon kronor högre än beräknat, trots flera års arbete med energieffektivisering. Nu görs ytterligare investeringar för att kunna göra hållbara besparingar.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se