Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Delta i diskussionen – skriv för Omvärld & insikt! Kontakta redaktionen.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Två kvinnor vid en vävstol.

”En tyst maskinpark har inte så mycket att förmedla”

Tre nya sidenvävare utbildas nu vid K A Almgren sidenväveri och museum. Det unika lärlingsprogrammet är helt avgörande för verksamheten, säger museichefen Anna Hedtjärn Wester. Både för produktionen, och för att levandegöra den svenska textilindustrins historia.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Fem ungdomar framför entrén till Västmanlands Läns Museum

Unga ska göra unga intresserade av kulturarv

Hur kan man öka barns och ungas inflytande i frågor om utformningen av betydelsefulla platser? På Västmanlands Läns Museum har ungdomarna själva tagit plats i verksamheten.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Kamp för att lärresurser ska bli fritt tillgängliga

Flera länder i Afrika har kommit längre än Sverige när det gäller öppna lärresurser. Det säger Ebba Ossiannilsson som har varit engagerad inom OER – Open Educational Resources – i snart två decennier. Den 25:e november 2021 arrangeras en svensk konferens för att komma vidare framåt. Den hålls på dagen två år efter att Unesco antog en rekommendation om OER.

Läs mer.

Lina Wennersten

lina.wennersten@raa.se