Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Delta i diskussionen – skriv för Omvärld & insikt! Kontakta redaktionen.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
En man i glasögon står i en utställningslokal med fotografier på väggarna.

Regionmuseet testar entréavgift: ”Alternativet är att minska verksamheten”

Tidigare i vår öppnade den första avgiftsbelagda utställningen i Regionmuseet Skånes historia. Museets egen finansiering behöver öka och nu utreds införandet av en permanent entréavgift. Och fler länsmuseer tänker i liknande banor. Ulf Dernevik vid Länsmuseernas samarbetsråd utesluter inte att det på sikt kan bli fler museer som inför en avgift.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Tvådelat foto: till vänster porträttfoto på kvinna med långt rött hår, till höger gamla träbyggnader.

”Det finns ingen långsiktig lösning på hur vi ska klara verksamheten”

Västernorrlands museum har fått sätta delar av verksamheten på paus för att överleva – och de är långtifrån ensamma. När kostnaderna för hyra och drift stiger i högre takt än anslagen ställs länsmuseerna inför valet mellan publik verksamhet eller samlingsförvaltning.
– En omöjlig situation, menar Ulf Dernevik, generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

En man står utanför entrén till en museibyggnad, han lutar sig mot en skylt med texten "Årets museum 2023 Östergötlands museum".

Årets museum: ”Vi ska aldrig hamna i en liknande situation igen”

Efter åratal av ekonomisk kris och en byggnad i förfall har Östergötlands museum rest sig ur askan och utsågs till Årets museum 2023. Nu ser museichefen Olof Hermelin fram emot att finna vardagslunken tillsammans med personalen.
– Jag drömmer om en tillbyggnad, men vi behöver också låta alla få vila lite.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Fem ungdomar framför entrén till Västmanlands Läns Museum

Unga ska göra unga intresserade av kulturarv

Hur kan man öka barns och ungas inflytande i frågor om utformningen av betydelsefulla platser? På Västmanlands Läns Museum har ungdomarna själva tagit plats i verksamheten.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

En man i blå skjorta och halsduk och en kvinna i stickad kofta står i ett magasin.

”Föräldramöte” gav Dalarnas museum nytt magasin

Arbetsmiljön var usel och föremålen skulle med tiden fara illa i det gamla kronobränneriet. Gång på gång påtalade Dalarnas museum behovet av ett nytt magasin för huvudmännen utan att få gehör – tills en ny museichef klev in och tog ett oväntat grepp. Nu har flytten till det nya magasinet resulterat i ett forskningsprojekt och en handbok för samlingsflyttar.

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

Porträttfoto på Ulf Dernevik, generalsekreterare Länsmuseernas samarbetsråd.

”Det offentliga behöver investera mer i det regionala kulturarvet”

Som politiskt sakkunnig på Kulturdepartementet var Ulf Dernevik en av de drivande krafterna bakom museilagen. Som generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd vill han se att samma lag ska ses över.
– Det behöver formuleras tydligare att alla regioner ska finansiera ett länsmuseum, säger han.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

”Politiken måste kliva in”

Kommer länsmuseerna bli en viktig fråga för i höstens riksdagsval? Omvärld och insikt frågade Jonas Hellberg, ordförande Länsmuseernas samarbetsråd.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Digitala satsningar trots att restriktioner tas bort

Kalmar läns museum väljer att utöka den digitala satsning som påbörjades i slutet av 2020. Nu lanserar museet en prenumerationstjänst. Men vissa museer anar en nedgång i intresset för digitalt material.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Bild på ett betonggolv som är översvämmat av vatten

Så hanterade länsmuseet översvämningarna

Snabbt agerande, en stark laginsats och bra topografi gjorde att översvämningarna i Gävle inte behövde bli någon katastrof för Länsmuseet Gävleborg. Det säger museichef Hans Lindholm Öjmyr.

Läs mer.

Gabriella Ericson

gabriella.ericson@raa.se

Länsmuseer kan inte leva upp till nationella krav

Drygt hälften av landets region- och länsmuseer har akuta renoveringsbehov och upplever svårigheter att leva upp till krav från stat och region, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt som har genomfört en enkät med 24 länsmuseer.

– Det går inte att tro att vi ska kunna klara det här uppdraget med de resurser vi ha utan då måste vi minska vårt uppdrag, säger museichef Jenny Samuelsson, museichef på Västernorrlands museum till Kulturnytt.

Läs mer på Sveriges Radio

Ämnen

Lina Wennersten

lina.wennersten@raa.se