
Samlingsforum 2025 – Samlingsförvaltningens grunder
På årets Samlingsforum sätter vi ljuset på det grundläggande och viktiga arbetet som utförs dagligen i samlingarna.
Många som förvaltar samlingar har under lång tid arbetat för att utveckla ett stabilt ramverk och goda rutiner. Ofta finns mycket kunskap bland personalen om hur man på ett effektivt och ansvarsfullt sätt sköter om samlingar. Utmaningar i vår samtid gör det extra viktigt att behålla och vidareutveckla denna solida grund.
För att bevara, använda och utveckla samlingar behöver vi veta vad vi har, var vi har det och varför. På årets Samlingsforum vill vi belysa de viktiga grundläggande funktionerna. Vi orienterar oss i begreppen bevara, använda och utveckla och funderar på vad som är viktigast i det praktiska arbetet.
Välkomna till Samlingsforum för att ta del av föredrag, workshops och få råd och tips för den dagliga samlingsförvaltningen. Det blir även tillfälle till mingel och erfarenhetsutbyte med gamla och nya kollegor.
Tider och platser
Samlingsforum 2025 arrangeras den 19-20 november i samarbete med Medicinhistoriska museet, Göteborgs museer och konsthall, Kulturförvaltningen Västra götalandsregionen, Världskulturmuseerna och branschorganisationen Sveriges museer.
- 19 november, preliminärt kl 9-17, Chalmers Conference Centre.
- 19 november, 17.30-20.30, utställningsmingel och middag på Världskulturmuseet.
- 20 november, preliminärt kl 9-16. Valbara pass på olika platser runtom i Göteborg.
- Bonusdag 21 november, preliminärt kl 9-15, möjlighet till valbara bonusaktiviteter.
Anmälan
Anmälan till forumet öppnar i början av september.
Program
Observera att detta program är preliminärt och kan komma att ändras.
Onsdag 19 november | Samlingsforum dag 1
Plats: Chalmers Conference Centre i Göteborg. Adress: Chalmersplatsen 1. Hela programmet dag 1 sänds digitalt.
09.00 | Registrering och kaffe
Deltagare på på plats välkomnas till konferenssalen Runan.
09.30-10.00 | Den digitala sändningen öppnar
Deltagare som deltar digitalt välkomnas till sändningen. (Endast digitalt)
10.00 | Introduktion och välkommen
Moderatorer: Fredrik Emdén och Lisa Sputnez Mouwitz. Moderatorerna hälsar välkommen till Samlingsforum 2025.
Collections management as a critical museum practice
Cara Krmpotich, University of Toronto och Alice Stevenson, UCL – Londons global university. Samlingsförvaltning är en viktig uppgift som både är avgörande och kritisk. Avgörande för att den formar kulturarvet och etisk eftersom den påverkar människor. Men etablerade rutiner inom förvaltningen bör inte sätta gränser för vad man kan göra med samlingarna. Snarare kan mångfalden av möjligheter att använda samlingarna forma förvaltningen till att vara en lyhörd och dynamisk verksamhet. Mer information om programpunkten kommer. Hålls på engelska.
Ärvd oreda – ordning och reda i en samling med historia
Anna Stow och Lisa Sputnes Mouwitz, Medicinhistoriska museet i Göteborg. Konservator Anna Stow och museichef Lisa Sputnes Mouwitz berättar om arbetet med en till största delen oregistrerad samling. Samlandet på Sahlgrenska sjukhuset som inleddes för snart hundra år sedan påverkar ännu idag samlingens struktur och fokusområden. Starka profiler tar plats och under en tid av renovering, föremålsflyttar och forskningsprojekt lärde museet känna dem bättre.
Förvaltandet av en föremålssamling – ett sant hantverk
Marie Henriksson och Oskar Lundin, Göteborgs museer och konsthall. År 2022 påbörjades en inventering av Göteborgs Stadsmuseums hantverkssamling. Samlingen var sedan en längre tid eftersatt, vilket tog sig i uttryck i en oreda – i såväl magasin som i samlingsdatabas. Under inventeringen blev museet varse om samlingens potential för att kunna visa föremål som länge varit magasinerade samt att avtäcka nya berättelser. I presentationen berättar museet om hur inventeringen genererat mervärden för en förbisedd samling.
Magasinsarkeologi – att ta tillvara på arkeologiska kontexter i samlingsförvaltningen
Helena Andersson, Statens historiska museer. I april 2025 i samband med ett ompackningsprojekt i ett av Statens historiska museers magasin ställdes museets personal inför ett 60-tal ihopspikade gamla trälådor. I lådorna fanns noggrant nedpackade, men vid en första anblick ,kryptiskt uppmärkta stenåldersmaterial som hade lämnats in i början av 1900-talet. Antikvarie Helene Andersson berättar om de utmaningar som de mötte, de prioriteringar de gjorde och om hur kvantitativt omfattande och svåra material genom riktad digitisering och uppordning kan tillgängliggöras på nya sätt.
Hur får en för stor samling plats i ett för litet utrymme?
Linda Svensson, Vadsbo museum. Vadsbo museums huvudmagasin har stora sättningsskador och risk för ras i byggnaden. I december 2024 kom beskedet att planerade åtgärder kommer att påbörjas från 1 september 2025 och att hela byggnaden måste tömmas och vara klart för återinflyttning om 6 månader. Linda Svensson, enhetschef kultur berättar om museets arbete med flytten och vilka utmaningar och lärdomar verksamheten stött på och hur tankarna går inför återflytten.
Lunch
Stående lunch för deltagare på plats.
13.15 | Den digitala sändningen startar
Björn Sundberg, Riksantikvarieämbetet berättar om projektet Network of Terms. (Endast digitalt)
13.30 | Back to basics: documentation and records
Athanasios Velios, English Heritage. The process of documentation forms an essential part of conservation and collection management more broadly. During this presentation some principles of documentation will be highlighted, including the concepts of material observation and agency. A discussion on the choices of types of records will follow, emphasising the importance of record keeping for answering research questions. The importance of sharing conservation records will be explained both in terms of ethics and in terms of public benefit. The presentation will conclude with some recommendations on how best to develop an open documentation system for conservation. Hålls på engelska.
Att ta fram en samlingsförvaltningsplan med Spectrum som grund
Paulina Öquist Haugen, Nordiska museet. Paulina Öquist Haugen delar med sig av erfarenheter kring det omfattande arbetet med att ta fram en samlingsförvaltningsplan för Nordiska museets samlingar. Planen bygger på samlingsförvaltningsstandarden Spectrum. Fokus ligger inte på mål, strategier eller visioner, utan på att planen ska fungera som ett konkret stöd i det dagliga arbetet. Vi får höra om hur har arbetet sett ut och förändrats längs vägen, vad som kan vara bra att tänka på innan man sätter i gång och vilka roller som behöver involveras och hur brett bör man tänka.
Vårdplaner för samlingarna på Statens historiska museer
Christina Tengnér och Maria Franzon, Statens historiska museer. Bevarande av samlingar är ett långdistanslopp där man måste planera i etapper och fördela resurserna över hela sträckan så man når uppsatta mål. Statens historiska museer har ett pågående arbete med att skapa en gemensam vårdplanestruktur som ska omfatta individuella vårdplaner för myndighetens samtliga sju museer. Christina Tengnér och Maria Franzon berättar om hur man skapar en vårdplan som ska omfatta en hel myndighets samlingar som uppgår till flera miljoner föremål i väldigt olika kontexter.
Gallring som redskap vid samlingsgenomgång
Pia Christensson, Malmö museum. Malmö museum står inför en flytt av samlingarna till nya magasin. För att bättre beräkna det framtida magasinsbehovet, påbörjas en samlingsgenomgång under hösten 2025. Fokus kommer att vara en kvalitetshöjning av samlingarna, genom att samlingarna ska vara relevanta för museets uppdrag och forskning, både som kommunalt och regionalt museum. Föremålens signifikans kommer att belysas och de föremål och samlingar som faller utanför museets uppdrag kommer att aktivt gallras.
(Preliminär titel) Offentlig konstsamling: ett uppdrag att förvalta men inte bevara
Sofie Brinkmo, Konstenheten Västra Götalandsregionen. Mer information om programpunkten kommer.
Digital närvaro, kulturellt avstånd?
Adriana Munoz och Charlotta Ödvall, Världskulturmuseerna. Adriana Munoz och Charlotta Ödvall berättar om ett projekt som syftar till att utvecklar en modell för digital repatriering av samlingar från brasilianska Amazonas vid Världskulturmuseet. De utforskar frågor om kulturell suveränitet och delat förvaltarskap i samarbete med urfolksrepresentanter. Målet är att ge lokala röster inflytande över tolkning och användning av kulturarvet.
Ett omvärldsperspektiv på samlingsförvaltning
Gunnar Ardelius, Sveriges Museer. Gunnar Ardelius från riksförbundet Sveriges museer reflekterar kring aktuella frågor. Mer information om programpunkten kommer.
Krisberedskap i praktiken – prioriteringsarbete i Naturhistoriska riksmuseets miljöprovbank
Ludvig Palmheden, Naturhistoriska riksmuseet. Vad händer med våra samlingar när en kris uppstår, hur kan vi förbereda oss på det oförutsägbara? I denna presentation delar vi erfarenheter från vårt arbete av att stärka Miljöprovbankens krisberedskap, där fokus ligger på att skydda världens äldsta tidsserier av fryst biologiskt material för miljöövervakning. Materialet förvaras i fryst tillstånd för att säkerställa framtida tillgång till historiska prover för framtidens miljögiftsforskning.
(Preliminär titel) En renässans för folkminnesuppteckningen
Sandra Bjärenberg, Forsviks bruk, Västra götalandsregionen. Mer information om programpunkten kommer.
ICOM:s etiska regler och samlingsförvaltning på museer – hur hänger det ihop och vad innebär revideringen?
Linda Lundberg och Nils Harnesk, Svenska ICOM. ICOM:s etiska regler utgör en global minimistandard och vägledning för museianställda. De har bidragit till att stärka det professionella arbetet och tydliggjort principer för bland annat ansvarfull förvaltning, användning och utveckling av museisamlingar. I november 2025 väntas beslut om en revidering av 2004 års regler. Presentationen belyser hur denna förändring kan påverka framtidens samlingsförvaltning, med fokus på samspelet mellan etik och praktiskt museiarbete.
17.30 | Utställningsmingel på Världskulturmuseerna
För deltagare på plats.
18.30 – 20.30 | Middag på Världskulturmuseerna
För deltagare på plats.
Torsdag 20 november | Samlingsforum dag 2
Dag 2 är uppdelad i flera parallella valbara pass. Det går att välja ett pass på förmiddagen och ett pass på eftermiddagen. Passen sker på olika platser i Göteborg. Du som deltar digitalt följer sändningen från Studion på Världskulturmuseerna.
Seminarium: Kollegial samverkan för samlingsförvaltning
Plats: Världskulturmuseet: Studion på plats och digitalt.
Lisa Sputnez Mouwitz, Medicinhistoriska museer och samlingar, Annika Peurell och Ludmila Werkström, Nätverket för samlingar vid lärosäten och Anders Wikström, Museinätverket väst. Fler talare tillkommer. Nätverk mellan museer och enskilda professionella kan se olika ut och organiseras på olika sätt. På detta seminarium får vi ta del av några exempel på nätverk där samlingsförvaltningsfrågor är i fokus. Hur kan man ta stöd av nätverk för att utveckla samlingsförvaltningen i den egna organisationen, och hur ser man till att nätverket kan hållas levande under lång tid? Vilka aktuella arbeten pågår i de olika nätverken just nu och vilka utmaningar diskuteras?
Workshop: Sharing records across databases
Plats: Världskulturmuseet, Biblioteket. Hålls på engelska. Enbart på plats.
Athanasios Velios, English Heritage. During the Record Integration workshop, participants will have an opportunity to discuss the problem of record and data integration. Integration is the process where records from different sources, in the form of data from different databases, are brought together to enable query across them. Participants will form groups and will develop independently two different ways of documenting the same aspects of objects. The groups will then work together to identify the common characteristics of the resulting records. They will then propose a shared structure to keep all records. The group will receive short presentations during the workshops about the exercise and an introduction to the Conceptual Reference Model (CRM) developed by the CIDOC-CRM Special Interest Group which will be used as a guide for integrating records.
Workshop: Ethical marking and catalouging
Plats: Världskulturmuseets magasin i Mölndal. Hålls på engelska. Enbart på plats.
Cara Krmpotich, University of Toronto och Alice Stevenson, UCL – Londons global university. In this workshop, Alice Stevenson will facilitate a discussion on ethical aspects of numbering museum objects, and decisions to remove numbers, while Cara Krmpotich will introduce participants to the purpose and principles of reparative description and its integration into cataloguing practices.
I anslutning till workshopen visas dialogmagasinet på Världskulturmuseets magasin.
Seminarium: Samlingar i basutställningar
Plats: Röhsska museet, auditoriet. Enbart på plats.
- Samling och utställning i samverkan – så mycket bättre. Jessica Rågholm & Anna Billing Wetterlundh, Sjöfartsmuseet Akvariet. Konservator Anna Billing Wetterlund och utställningsproducent Jessica Rågholm berättar om samarbetet mellan samlingsenheten och utställningsproduktionen inför och under utställningens byggnation. I presentationen tar de upp det praktiska arbetet med samlingsförvaltning i en komplex utställningsprocess.
- Föremål, miljö och autenticitet i det historiska huset. Samuel Norrby, Hallwylska museet. Hallwylska museet i Stockholm är ett historiskt hus och miljömuseum där byggnad, interiörer och samlingar tillsammans utgör en av Sveriges mest fascinerande ”tidskapslar”. I samband med framtagandet av en bevarandepolicy för museet och dess samling har diskussioner kring autenticitet och bevarande i det före detta privatpalatset ställts på sin spets. Den här presentationen berör Samuel Norrby några av de frågor som väckts.
- Visning av Röhsska museets utställning Designhistorier, en ny basutställning. Visningen fokuserar på urvalsprocessen.
Studiebesök: Flytt pågår – ett studiebesök i Göteborgs kulturhistoriska museers magasin (studiebesök)
Plats: Göteborgs kulturhistoriska museers magasin, Polstjärnegatan. Enbart på plats.
Ylva Frögeli m fl, Göteborgs kulturhistoriska museer. Välkommen till Göteborgs kulturhistoriska museers magasin – ett unikt tillfälle att få inblick i det praktiska arbetet inom ett pågående flyttprojekt. Göteborgs kulturhistoriska museer berättar och visar olika samlingar, delar med sig av sina metoder och materialval, samt av sina erfarenheter från packningsarbetet. Under visningen stannar vi till vid utvalda stationer där ni ges möjlighet att ställa frågor, ta del av praktiska lösningar och närmare utforska både packmaterial och arbetsprocesser.
Workshop: RE-ORG Method Essentials: Activating Collections in Storage
Plats: Göteborgs naturhistoriska museum. Enbart på plats.
Natalija Ćosić, Bevaringstenestene, MUHO och Vivian Smits, Kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen. Re-ORG is a step-by-step method developed by ICCROM and the Canadian Conservation Institute in response to a 2011 survey that revealed several striking facts: around 95% of museum collections are kept in storage rooms with low accessibility and collections overview, while only 5% of objects are on display. Aimed especially at small and medium-sized museums, RE-ORG helps institutions reorganize their storage in a cost-effective and practical way, while also improving access to collections. The method is hands-on, but strongly connected to broader ideas in collection management. In this workshop, you’ll be introduced to the basics of the RE-ORG approach: how to look at space with ”RE-ORG eyes,” choose effective distribution criteria, map your collections, and understand how storage affects both their use and meaning. Hålls på engelska.
Seminarium: Due diligence i samlingar
Plats: Världskulturmuseet, Studion på plats och digitalt.
- Due diligence i samlingarna – ansvar, etik och praktik. Linda Lundberg, Västra götalandsregionen , Maria Dahlström, Världskulturmuseerna och Peg Magnusson, Riksantikvarieämbetet. Seminariet fokuserar på juridiska, etiska och praktiska aspekter av due diligence kopplat till museers arbete med inlån, förvärv och proveniensforskning. Talare från olika institutioner kommer att belysa lagstiftning, ICOM:s riktlinjer, museipraktik och erfarenheter av proveniensforskning och repatriering. Presentationerna följs av ett panelsamtal med diskussioner och publika övningar. Syftet är att ge museiprofessionella konkreta verktyg och insikter för att hantera risker och ansvar i arbetet med sina samlingar.
- Senantika textilier – due diligence och museihistoria. Josefin Kilner, Röhsska Museet. Hur kan museer arbeta praktiskt med proveniensforskning i befintliga samlingar? Josefin Kilner, samlingsintendent vid Röhsska museet, berättar om arbetet med en samling textila gravfynd från Egypten, daterade till cirka 300–1000 e.Kr. Samlingen består av textilfragment som köptes av konstsamlare runt om i Europa i början av 1900-talet. De dekorativa ornamenten har klippts loss ur klädesplagg och inredningstyger, vilket har lett till att deras ursprungliga kontext gått förlorad. I samarbete med Göteborgs universitet har museet under flera år bedrivit forskning för att få fram ny kunskap om textilierna och bland annat genomfört tekniska analyser och jämförelser med andra samlingar, för att rekonstruera föremålens ursprung och historia.
- Blue Shield Sverige – att skydda sin samling i krig och kris. Lisa Swedberg, Stiftelsen föremålsvården i Kiruna och Maria Dahlström, Världskulturmuseerna. Den internationella organisationen Blue Shield arbetar globalt för att skydda kulturarv vid väpnade konflikter, naturkatastrofer och andra kriser. I den här presentationen informerar Lisa Swedberg och Maria Dahlstrröm om organisationen och att en nationell kommitté har bildats i Sverige. Blue Shield Sweden – Protecting Heritage in Crisis
- Utmärkning med den blåvita skölden. Agnes Norberg, Riksantikvarieämbetet. Agnes Norberg från Riksantikvarieämbetet informerar om arbetet med utmärkning av den blåvita skölden.
Workshop: Collections management and creating opportunities for public engagement
Plats: Världskulturmuseets magasin i Mölndal. Workshopen hålls på engelska. Enbart på plats.
Cara Krmpotich, University of Toronto och Alice Stevenson, UCL – Londons global university. This workshop grapples with Stevenson and Krmpotich’s call for Collections Management to see itself as integral to public engagement in museums. Through small-group discussion of scenarios covering a wide-range of museums, and the development of practical strategies and responses to the scenarios, participants will enhance their capacity to: 1) bring the public into “back of house” museum work, and 2) advocate for the importance of collections management work in their institutions.
I anslutning till workshopen visas dialogmagasinet på Världskulturmuseets magasin.
Fredag 21 november – Bonusprogram
Valbar bonusdag. Det går att välja en eller flera programpunkter beroende på tid. Kostnad kan tillkomma. Begränsat antal deltagare.
9.00 – 15.00 | Workshop: Packning – principer, erfarenheter och praktiska lösningar
Studio västsvensk konservering. Praktiska övningar och samtal med konservatorer på Studio Västsvensk Konservering. Extra deltagaravgift tillkommer. Väverigatan 13, Göteborg.
9.00 – 10.00 | Visning av utställning: Apokalyps. Från yttersta domen till klimathot
Kristoffer Arvidsson och Eva Nygårds, Göteborgs konstmuseum. Arbetet med utställningen har förenat befintlig forskning, ny kunskapsuppbyggnad och samlingsöversyn på ett spännande sätt. På visningen berättar Kristoffer Arvidsson, forskningsledare och Eva Nygårds, samlingsintendent hur samlingsöversyn kan användas till att läsa samlingen utifrån ett curatoriskt raster.
11.00 – 12.00 | Visning av utställning: Hav av historier
Jessica Rågholm och Anna Billing Wetterlundh, Sjöfartsmuseet Akvariet. När Sjöfartsmuseet Akvariet öppnade basutställningen 2022 stod museets föremål i centrum. Konservator Anna Billing Wetterlund och utställningsproducent Jessica Rågholm visar utställningen och berättar om arbetet att balansera bevarande och gestaltning.
Preliminär tid 9.00 – 11.00 | Studiebesök: Medicinhistoriska museets utställningar och magasin
Medicinhistoriska museet. Mer information om programpunkten kommer.
9.00 – 11.30 | Visning: Lilla Änggården
Samling på gårdsplanen framför huvudbyggnaden. Lilla Änggården har anor från 1600-talet och köptes av familjen Grén på 1840-talet. Den sista generationen bodde här fram till 1973. Daniel Gillberg tar med oss på en rundvandring genom ett välbevarat borgerligt hem med berättelser och föremål från tre sekler.
9.00 – 15.00 | Studieresa till två museer i Västra götalandsregionen
Västra götalandsregionens kulturförvaltning. Vi utgår med buss från Göteborg och besöker två museer i Västra götalandsregionen. Extra deltagaravgift tillkommer.
Vid frågor, kontakta samlingsforum@raa.se