Avdelningen för arkiv och bibliotek

Avdelningen arbetar med informationshantering och kunskapsförsörjning. Hos oss finns information om hela Sveriges kulturarv, från runstenar till byggnadsminnen.

Avdelningen är central i myndighetens informationsförsörjning och ansvarar för Riksantikvarieämbetets arkiv och Vitterhetsakademiens bibliotek.

Riksantikvarieämbetets arkiv är ett av Sveriges äldsta myndighetsarkiv. I samlingarna ingår även över 200 enskilda arkiv. Vitterhetsakademiens bibliotek är ett vetenskapligt specialbibliotek med omfattande tryckta och digitala samlingar, tillgängliga för alla. På arkeologiområdet är det Nordens ledande bibliotek.

Vår verksamhet är en del av den vetenskapliga infrastrukturen för forskning och utveckling inom kulturmiljö, arkeologi, medeltidens konsthistoria, numismatik och museologi. Vi tillhandahåller publikationer, dokument, bilder och elektroniska informationsresurser inom området kulturarvsinformation.

Vi bedriver även pedagogisk verksamhet genom publika aktiviteter, utbildningar och visningar vid Östra stallet i Stockholm.

Avdelningen består av en ledningsfunktion samt två enheter:

 • Arkivenheten
 • Biblioteksenheten

Här finns vi

Besöks-/leveransadress:
Storgatan 41, 114 55 Stockholm, se karta här

Postadress*:
Box 1114, 621 22 Visby

*) OBS. Vitterhetsakademiens bibliotek som förvaltas av avdelningen har en särskild post- och leveransadress. Notera att tyngre försändelser skickas till gatuadressen, och inte boxadressen.

 • Vitterhetsakademiens biblioteks postadress (boxadress) under 2 kg:
  Riksantikvarieämbetet
  Vitterhetsakademiens bibliotek
  Box 24199
  104 51 Stockholm
 • Vitterhetsakademiens biblioteks leveransadress (gatuadress) vid 2 kg eller över:
  Riksantikvarieämbetet
  Vitterhetsakademiens bibliotek
  Storgatan 41
  114 55 Stockholm

Här kan du kontakta avdelningen

När du kontaktar oss uppstår en allmän handling hos Riksantikvarieämbetet. Om du vill begära ut handlingar anonymt kan du även ringa till vår växel på telefonnummer 08-5191 80 00 eller besöka något av våra kontor. Tänk på att även din e-postadress kan avslöja vem du är.

Kontakta avdelningen

Fält markerade med * är obligatoriska.

Personuppgifter (GDPR): I samband med att kontaktar oss samlar Riksantikvarieämbetet in och behandlar personuppgifter. Som användare har du rätt att få veta vilka av dina personuppgifter som Riksantikvarieämbetet behandlar. Mer information finns på raa.se/gdpr.

 • Publicerad:
 • Uppdaterad:
 • Kategorier: Ej kategoriserad