Vy över grönområden med liten sjö i mitten och i bakgrunden tittat husgavlar upp över ringmuren.
Vy över Almedalen. Foto: (CC0)

Almedalsveckan

Vill du träffa oss under Almedalsveckan och få veta mer om angelägna kulturarvsfrågor och samhällsutveckling?

Vecka 26 är det återigen dags för årets Almedalsvecka i Visby – en vecka med fokus på demokrati och politiska samtal. Almedalsveckan 2025 invigs den 23 juni och avslutas den 27 juni.

På programmet 2025

Riksantikvarieämbetet medverkar i fem programpunkter under tre olika dagar. Kom och lyssna på riksantikvarie Susanne Thedéen när hon diskuterar det byggda kulturarvet, återbruk och minskade utsläpp från byggsektorn, med bland andra skådespelare Ulla Skogh. Vikarierande överantikvarie Eric Fugeläng medverkar i flera seminarier som rör brännande frågor om kultur, kulturarv och beredskap. Slutligen medverkar museipedagog Charlotte Ahnlund Berg i ett samtal om hur barn ska ges större möjlighet att möta museerna under sin skolgång.

Tisdag 24 juni: Kulturlivets uppgift i totalförsvaret – är vi beredda?

Vi står inför en ny världsordning och ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Hur kan kulturen stärka oss i oroliga tider? Hur kan kultur bidra till ett resilient och robust samhälle inom det civila försvaret? Vad görs bland scenkonst och museer?

Medverkande från Riksantikvarieämbetet: Eric Fugeläng, vikarierande överantikvarie och chef för Museiavdelningen.
Tid: 10:20–11:00
Plats: Kultur i Almedalen,  Bredgatan 10, Länsteatern, Visby

Tisdag 24 juni: Kulturvärden och transformation

Byggandets utsläpp av växthusgaser sker främst vid ny-, ombyggnad och rivning. En hållbar utveckling kräver att det som redan byggts återbrukas. Hur kan byggnadsvården och byggsektorn tillsammans utveckla en energi- och resurssnål gemensam sektor och skapa byggda miljöer med kulturvärden i behåll?

Medverkande från Riksantikvarieämbetet: Susanne Thedéen, riksantikvarie.
Tid: 15:30–16:30
Plats: Cramérgatan, Uppsala universitet, B-huset, Huvudentré, B24 Campus Gotland

Tisdag 24 juni: Kultur – samhällets ryggrad även i kris och krig

Hur ser vi till att kulturen inte bara överlever, utan aktivt stärker vårt totalförsvar? Vad händer med yttrandefrihet, konst och kulturarv när krisen är ett faktum? Och varför måste vi investera i kultur nu – innan det är för sent?

Medverkande från Riksantikvarieämbetet: Eric Fugeläng, vikarierande överantikvarie och chef för Museiavdelningen.
Tid: 15:00–15:45
Plats:
 Strandgatan 19, TCO-landet

Onsdag 25 juni: Museerna och skolan – har alla Sveriges skolelever tillgång till museerna?

Genom skolan får Sveriges unga möjlighet att stifta bekantskap med kulturarvet, och museerna kan som aktörer med konstnärlig och kulturhistorisk expertis bidra till att stötta elevernas utveckling. Men vilka hinder och möjligheter finns i dag för att Sveriges barn och unga ska få möjlighet att möta museerna under sin skolgång?

När Riksantikvarieämbetet för fem år sedan gav ut rapporten Skolan och kulturarvet visade den att elever i Sverige inte har jämlik tillgång till kulturarv i sitt lärande. Under våren har Riksantikvarieämbete genom SCB gjort en ny undersökning av lärares museivanor. Delar av resultatet presenteras vid ett seminarium som arrangeras i samarbete med Sveriges museer, Länsmuseernas samarbetsråd och Nordiska museet.

Medverkande från Riksantikvarieämbetet:  Charlotte Ahnlund Berg, utredare och musei-/kulturarvspedagog.
Tid: 14:00–14:45
Plats: Kultur i Almedalen,  Bredgatan 10, Länsteatern, Visby

Fredag 27 juni: 2025 Rysk kulturförstörelse i Ukraina – angrepp på historia och identitet i ockuperade områden

Ryssland har systematiskt försökt radera ukrainsk kultur och historia i ockuperade områden genom att förstöra monument, ändra skolplaner och förbjuda ukrainska språk och traditioner. Denna kulturförstörelse hotar Ukrainas identitet och historiska arv, och är en del av en större geopolitisk strategi.

Medverkande från Riksantikvarieämbetet: Eric Fugeläng, vikarierande överantikvarie och chef för Museiavdelningen.
Tid: 10:00–10:45
Plats: Hamnplan, plats 207
, Ukrainska Hubben

När du  vill veta mer