
Om Bebyggelseregistret
I Bebyggelseregistret finns information om det byggda kulturarvet. Informationen kommer från regionala museer, Svenska Kyrkan, länsstyrelser, kommuner, universitet och högskolor i samverkan med Riksantikvarieämbetet.
I Bebyggelseregistret kan du själv söka information om det byggda kulturarvet i Sverige. Registret har under 2025 fått ett nytt utseende och ny struktur på informationen. Alla funktioner är ännu inte på plats, men Bebyggelseregistret kommer fortsätta att utvecklas och fler funktioner tillkommer efterhand.
Med digital information om det byggda kulturarvet kan aktörer inom samhällsbyggnadsprocessen få den överblick de behöver över vilka kulturvärden som finns för att göra de avvägningar som krävs. På så sätt kan vi gemensamt främja att bebyggelsens kulturvärden tas tillvara och inte riskerar att gå förlorade.
Bebyggelseinformationsprojektet pågick under åren 2020–2025. Syftet var att skapa en stabilare teknisk lösning, se över informationsmodellen och skapa ett mer användarvänligt register. Projektet är nu avslutat och en första version av det nya Bebyggelseregistret är driftsatt.
Zooma direkt i kartan
Vill du veta om det finns någon information om en viss plats? Då kan du enkelt zooma och panorera i Bebyggelseregistrets karta och kolla om det finns någon information registrerad för den platsen. I så fall är platsen markerad med en kartnålssymbol som är klickbar och leder till informationen.
Bebyggelseinformationen finns, precis som tidigare, även tillgänglig via Riksantikvarieämbetets Öppna data-portal för nedladdning och direktåtkomst. Informationen i datauttag och WFS är dock strukturerad annorlunda än tidigare, vilket innebär att egna tjänster som byggts på data ur det tidigare Bebyggelseregistret kan behöva anpassas. Mer information om detta finns i respektive geodatatjänst på Riksantikvarieämbetets Öppna data-portal.
Direkt till Bebyggelseregistret