En tuschteckning i blått, vitt och beige med ett hus och människor framför
Riksantikvarieämbetet visar i projektet "Räkna med museerna" på museers betydelse för regional utveckling. Foto: (CC BY)

Museer och regional utveckling

Museer är viktiga aktörer i det regionala utvecklingsarbetet och kan bidra på olika sätt. I projektet ”Räkna med museer” samlar Riksantikvarieämbetet forskning och exempel på museers verksamhet inom olika områden för att lyfta museernas relevans i samhället.

Projektet har sammanfattat forskning om museer och regional utveckling i en artikel på K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg där du kan läsa om området i fördjupad form. Vi har samtalat med forskare och praktiker i ett avsnitt av vår podcast, K-podd, och nedan lyfter vi exempel på hur museer i Sverige arbetar med regional utveckling på olika sätt.

Kulturarv och museer spelar en viktig roll i regional utveckling, både ur ett ekonomiskt, socialt och kulturellt perspektiv. Regional utveckling handlar tillväxt, attraktivitet, hållbarhet och livskvalitet i geografiska områden.

Forskning om kulturarv, museer och regional utveckling

Forskning visar att museer skapar ekonomiska värden genom turism och arbetstillfällen, men också sociala värden som samhörighet, identitet och socialt kapital som är viktiga för utveckling.

Museers ekonomiska påverkan lyfts både i Sverige och internationellt. De kan etableras för att revitalisera platser, de attraherar både privata och offentliga medel och de ekonomiska effekterna kan sprida sig ut i samhället. Inom forskningen om kulturarvsturism lyfts hur museer attraherar turister, bidrar till fler företag och leder till inkomster för flera aktörer i museets närområde. Många turister besöker museer. Turism kan dock medföra problem som exploatering, exkludering och negativa effekter av gentrifiering.

Platsmarknadsföring via kulturarv eller kända personer kan stärka regional identitet, genom till exempel museer som märkesbyggnader eller landmärken. Museer spelar en viktig roll i strategier för platsmarknadsföring genom att stärka regionala identiteter och lyfta regioners historia.

En historisk laboratoriemiljö med en docka föreställande en manlig forskare med skägg
Nobel museum i Karlskoga, interiör, Alfred Nobels laboratorium. Foto: (CC BY-NC)

Museer skapar sociala värden

Kulturarv och kulturmiljöer knyter människor till platser och fysiska miljöer, och de har en viktig roll i skapandet av sociala nätverk och känslan av samhörighet. Kulturarv och museer ses då som en samhällsresurs, vilket kopplar an till politikområdet Gestaltad livsmiljö. Museer berikar det sociala och kulturella livet i städer, vilket gör dem till viktiga partners i samhällsutveckling och samhällsbyggande.

Utveckling måste ske i samverkan

För att kulturarv ska bidra till hållbar utveckling krävs samverkan mellan museer, offentliga aktörer och lokalsamhället, där lokala perspektiv inkluderas i beslutsprocesser och strategier.

Sammanfattningsvis utgör museer viktiga resurser i samhällsbyggande och regional utveckling, men utvecklingen måste hanteras med medvetenhet om både möjligheter och risker.

En fyr lyfts av en stor flytande kran
De regionala kulturhistoriska museerna har sedan lång tid har stor betydelse för kunskapen om kulturmiljö. På bilden Pater Noster-fyren, Tjörns kommun. Foto: (CC BY)

K-podd om museer och regional utveckling

I Riksantikvarieämbetets K-podd samtalar programledaren Emil Schön med Christer Gustafsson, professor i kulturvård, Uppsala universitet. Christer Gustafssons forskning inriktar sig på kulturarvet som en drivkraft i hållbar, innovativ stads- och regional utveckling. Han leder det EU-finansierade projektet Be.CULTUOR – innovationer för kulturturism (Beyond Cultural Tourism).

I poddavsnittet medverkar även Maja Heuer, som arbetat som verksamhetsutvecklare vid Kalmar läns museum och med projektet ”Places in the making”. Regionens landsbygd och kust- och bruksorter står i fokus när det handlar om att öka medborgarnas delaktighet i beslutsprocesser och i utvecklingen av gemensamma livsmiljöer.

 

Exempel på museers verksamhet

Museer i Sverige arbetar på olika sätt med regional utveckling. Här kan du ta del av tre exempel.

Craft Go! – Företagsutveckling, innovation och kulturhistoria på Regionmuseet Skåne

Craft Go är ett skandinaviskt projekt med fokus på traditionshantverk och formgivning. Experter inom företagsutveckling, innovation och kulturhistoria sammanförs och förses med verktyg, metoder och nätverk för att öka deras konkurrenskraft.

Projektets syfte är att öka antalet sysselsättningar i egenföretag, mikroföretag och nystartade företag, inom traditionshantverk och formgivning, samt att bidra till bättre förutsättningar för nyetablering inom området.

Läs mer om projektet (regionmuseet.se)

SPRUNGET UR URSPRUNGET – Hälsinglands textila kulturarv blir samtida design

Hälsinglands museum drev under 2022 ett projekt där formgivare bjöds in att utifrån Hälsinglands textila kulturarv ta fram nya produkter. Projektet resulterade bland annat i en vandringsutställning som öppnade sommaren 2023, där historisk kunskap och kreativitet tagits tillvara och bildat grund för ny, samtida design.

Läs mer om projektet (halsinglandsmuseum.se)

Det entreprenöriella museet – forskningsprojekt i samverkan med museer

Blekinge museum, Kalmar läns museum och Kulturparken Småland med flera ingår i ett forskningsprojekt vid Linnéuniversitetet för att utveckla museernas entreprenörskap och attraktionskraft i förhållande till intressenter och nya målgrupper. Det handlar om alltifrån digitaliseringsfrågor till plats- och landsbygdsutveckling, och utvecklingsprocesser och förnyelsearbete sker vid respektive museum. Projektet är en del i det större forskningsprojektet InKuiS – Innovativt kulturentreprenörskap i samverkansforskning.

Läs mer om projektet (lnu.se)

Kalmar läns museum platsutvecklar i Bergkvara

“Places in the making – framtidens gestaltade småsamhällen” är ett projekt som syftar till att utveckla konkreta metoder för att arbeta med kulturmiljö som drivkraft för hållbar samhällsutveckling. Inom ramen för politikområdet Gestaltad livsmiljö driver Kalmar läns museum, som också intervjuas i podden, en utveckling av Bergkvara hamn i samverkan med Torsås kommun, företag, föreningar och boende i Bergkvara. Kulturarv och kulturmiljöer är drivkrafter för den hållbara samhällsutvecklingen.

Läs mer om projektet (kalmarlansmuseum.se)