
Biblioteket tipsar om vårens böcker
Möt våren läsandes! Vitterhetsakademiens bibliotek ger dig boktipsen för dig som är verksam inom museisektorn. Här hittar du böcker om att forma kunskap, användarvänlighet och dokumentation i professionell konserveringsmiljö. Och så två norska artiklar!
Analysing museum display : theory and method
Av Christopher Whitehead, 2025
Analysing Museum Display är den första bok som samlar olika sätt att förstå och analysera museiutställningar. Med exempel från hela världen visar den hur utställningar inte bara visar föremål, utan också formar kunskap genom material, upplevelse och politik. Boken introducerar verktyg som semiotik, rumslig analys och känsloteori, och ger vägledning i metodval och forskningsperspektiv. Den vänder sig till både forskare, studenter och museiprofessionella som vill fördjupa sin analys av utställningspraktik.
Leaning into Value: Becoming a User-Focused Museum
Av John H. Falk, 2025
Finns tillgänglig som E-bok
Boken ger museiledare vägledning för att hantera dagens föränderliga landskap. Den presenterar ett ramverk för att skapa långsiktigt värde genom att: 1) Anpassa sig till användarnas behov 2) Kommunicera varför och hur värde skapas för att bygga relationer 3) Skapa produkter och tjänster som levererar unikt värde till olika användargrupper samt 4) Validera aktiviteter genom evidensbaserade processer som främjar beslut och förbättringar i samhällsvärde.
”Vad vill ni ha?”: att samla konst åt nationen. En samlingschef berättar
Av Magnus Olausson och Eva-Lena Karlsson, 2024
Nationalmuseum i Stockholm, Nordens största konstmuseum och ett av världens äldsta, har som uppdrag att förvärva konst för att berika sina samlingar och främja konstnärlig förnyelse. Inför renoveringen av museet 2013-2018 inleddes en omfattande förvärvskampanj för att stärka upplevelsen vid återöppnandet. Läsaren får följa inköpen fram till våren 2023. I boken berättar Magnus Olausson, museets samlingschef 2011-2023, om arbetet med kampanjen. Den ger både en tematisk och kronologisk översikt av förvärven och deras relation till museets historiska samlingar, samtidigt som den erbjuder en personlig betraktelse och insikter från den internationella konstvärlden.
Building Culture : How Museums Are Shaping the Future of Art, Architecture, and Public Space
Av Julian Rose och Yve-Alain Bois, 2024
Finns tillgänglig som E-Bok
Building Culture ger en inblick i hur konstmuséer påverkar vårt sätt att uppleva konst, genom arkitekternas perspektiv. Boken innehåller intervjuer med 16 framstående arkitekter som designat några av världens största museer. Genom att dela sina erfarenheter ger de en unik inblick i skapandet av konstutrymmen.
Boken innehåller intervjuer med bland annat Frank Gehry om Guggenheim Bilbao och Kulapat Yantrasast om sin omarbetning av utställningsdesignen på Metropolitan Museum of Art. Med insikter från arkitekter som arbetat för MoMA, Tate Modern och Centre Pompidou belyser boken olika arkitektoniska metoder och filosofier.
Museum en kulturhistorie
Av Anne Eriksen, 2025
”I en tid då museer är en del av en konkurrensutsatt kulturindustri – med samlingar som spänner från konst och vikingaskepp till leksaker och vardagsföremål – väcks frågan: Vad är egentligen värt att bevara?” I denna bok reflekterar Anne Eriksen över museernas betydelse som bärare av kultur och kunskap. Genom exempel från norsk museihistoria visar hon hur museer både formas av och formar samhällets värderingar, och hur de blir en del av den större berättelsen om hur vi skapar och organiserar kunskap. Boken är en nyutgåva av en bok som förstå gången gavs ut 2009.
Working with conservation data
Av Athanasios Velios, 2025
Working with Conservation Data är en praktisk guide till dokumentation i professionell konserveringsmiljö. Den visar steg för steg hur man strukturerar, organiserar och delar konserveringsdata, särskilt med digitala verktyg. Boken tar upp viktiga begrepp, forsknings- och praktikfrågor, samt hur dold information i dokumentationen kan användas för att besvara konserveringsfrågor. Den ger också rekommendationer för god praxis och systemutveckling. En värdefull resurs för konservatorer och IT-personal vid museer, bibliotek och arkiv.
Translating for museums, galleries and heritage sites
Av Robert Neather, 2025
Boken Translating for Museums, Galleries and Heritage Sites lyfter fram översättningens betydelse för att göra museer och kulturarvsplatser tillgängliga för flerspråkiga och internationella besökare. Trots ökad medvetenhet finns fortfarande få praktiska utbildningsresurser inom området. Boken fyller detta gap med fokus på tolkande och informativa texter – som skyltar, broschyrer, kataloger och webbsidor. Den introducerar centrala begrepp inom både musei- och översättningsfältet och uppmanar till att ge översättning en mer framträdande roll i museiarbetet.
Immateriell kulturarv på utstilling: Eit interaktivt møte mellom handverkar, publikum og handverk med klinkbåttradisjonen som eksempel
Av Ingvill Naalsund, Norsk museumstidsskrift, 2024, Vol.10 (1-2), sid 38-53
Artikel, finns fritt tillgänglig online
En artikel som belyser hur museer kan kommunicera immateriellt kulturarv, med fokus på klinkbåtstraditionen som skrevs in på Unescos lista 2021. Utifrån utställningen ”Båten och människorna” undersöks hur mötet med hantverk och hantverkare påverkar besökarnas upplevelser. Med utgångspunkt i intervjuer och observationer visar analysen hur taktila och dialogbaserade inslag stärker engagemang och förståelse.
Stumme ting og påfallende fravær – kjønnsperspektiver i museale praksiser
Av Mona Pedersen, Helene Huljev, Therese Hervig Johnsen, Torhild Skåtun och Eva Refsahl, Norsk museumstidsskrift, 2024, Vol.10 (1-2), sid 3-21
Artikel, finns fritt tillgänglig online
Sedan 2019 har norska Museumsnettverk for kvinnehistorie arbetat för att synliggöra kvinnor i historien och utvecklat en handbok för jämställd representation i museiarbete. Museer formar berättelser genom val och kategorisering – de är inte neutrala. Artikeln undersöker vilket utrymme det finns för att lyfta kvinnors historia i dagens museipraxis. Två exempel diskuteras: katalogisering vid Kvinnemuseet och en omarbetad utställning på Oslo Museum med elevdialog om kön. Resultaten visar hur museer kan förbättra sitt arbete med jämställdhet.
Nätverkets utvecklingsarbete har också resulterat i en digital guide som finns fritt tillgänglig online med titeln Museumsverktøy.no – en guide til god kjønnsrepresentasjon i museumsfaglige praksiser
Vitterhetsakademiens bibliotek
Boktipsen har sammanställts av Vitterhetsakademiens bibliotek, som ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom områdena arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, museologi, kulturmiljövård och numismatik.
Vill du veta mer om hur du blir låntagare och får tillgång till bibliotekets resurser? Se bibliotekets webbplats.
Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som finns? Se bibliotekets digitala ämnesguider.
Vill du ge inköpsförslag till biblioteket?