Nyheter och trender för museer.

Få våra artiklar direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet För museer!

Vill du tipsa oss? Kontakta redaktionen.

Tallrikar och glas på ett bord.

Spanska fine dining-restaurangen gjordes om – till museum

Museirestauranger är en sak. Museer där maten blir ett fönster till svunna tider en annan. Men en restaurang som blir ett museum? Det är något nytt. 2011 stängde den profilerade spanska stjärnkrogen El Bulli. Sommaren 2023 öppnade man på nytt – som museum.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Dagens trender och framtiden för utställningar

Hur ser framtidens utställningar ut? Ersätts den fysiska utställningssalen av digitala rum, eller kommer den analoga platsens betydelse vara orubbad? Om det siar Johan Eckerud, vd för Expology, i sin föreläsning under Omvärldsdagarna 2023. Här kan du se den i efterhand!

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Fotomontage från SVT:s serie Historien om Sverige.

Så kan Historien om Sverige locka museibesökare

När SVT sammanfattar 10 000 år av historia på tio timmar spelar museerna en viktig roll. Museiföremålen ger äkthet åt berättandet, och tv-serien Historien om Sverige antas öka intresset för museer.
– Tv-produktionen kan hjälpa oss att sprida kunskap om samlingarna, säger Carina Sjöholm, museichef på Göteborgs stadsmuseum, som förbereder en utställning om det första avsnittets huvudperson: Österödskvinnan.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelad bild: Svartvitt porträttfoto på en kvinna; färgfoto man i keps.

”Det finns hundratusentals berättelser – ytterst få når publiken”

Kulturarvet bär på berättelser – sägs det. Men hur kan dessa berättelser förmedlas på ett strategiskt sätt, så att det genomsyrar hela museiupplevelsen? Den frågan söker Kajsa Hartig och Johan Lindblom svaret på i en kommande bok om museer och storytelling.

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

En hand håller i en telefon med texten "Tiktok" på skärmen.

”En målgrupp vi inte når på någon annan plattform”

Tiktok är en potentiell guldgruva för den som vill nå ut till en yngre publik. Samtidigt höjs alltfler varningsflaggor för säkerhetsriskerna kring appens kopplingar till Kina. Hur ska museerna förhålla sig till plattformen?

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

Personer fotograferar en Venus-staty med mobiltelefon.

Så påverkar mobilen ditt museibesök

Blir det svårare att ta till sig en utställning på ett museum om man har en mobiltelefon i handen? Hur påverkas upplevelsen av kultur då vi ständigt tar bilder eller kollar notiser? Vi sneglar på eventbranschen, där mobiltelefonförbud blir allt vanligare.

Läs mer.

Ämnen

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Två personer sitter vid en datorskärm där Egtvedflickans avatar tas fram.

Vetenskap och gissningar väcker forntiden till liv

Gestaltningar av äldre tiders människor färgas av vår egen tids blick och har en begränsad livslängd, men kan samtidigt hjälpa museet att förmedla kunskap inte minst till den yngre publiken. På Nationalmuseet i Köpenhamn har den 3 500 år gamla Egtvedflickan just väckts till liv med en avatar som lockar besökarna till kistan där hon vilar.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se