Nyheter och trender för museer.

Få våra artiklar direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet För museer!

Vill du tipsa oss? Kontakta redaktionen.

Tvådelad bild, till vänster två personer i en utställningslokal; till höger porträttbild på en kvinna.

”Kunskapsutbyte är en absolut nödvändighet för museer”

KRÖNIKA Utan att dela kunskap och erfarenheter kan museer inte förbättra sitt arbete, anser Line Engen, forskare och kurator på Nasjonalmuseet i Oslo i en krönika där hon berättar om bakgrunden till ”Et kunstmuseum i endring?”, den första nordiska antologin där museianställda själva berättar om och reflekterar över projekt och arbetssätt.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Personer i ett utställningsrum med en immersiv utställning med van Gogh-motiv.

Museivärlden kan lära av scenkonstens immersivitet

ANALYS Inom scenkonsten är den immersiva upplevelsen en viktig del, sett till både konstnärlighet och teknik. ”Hur skulle det se ut om museerna samarbetade mer med scenkonstbranschen?”, frågar sig kulturjournalisten Ylva Lagercrantz Spindler

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En utställningssal på Field Museum i Chicago med texten HOW DO YOU THINK WE SHOULD TACKLE CLIMATE CHANGE på väggen, under sitter lappar med förslag. En kvinna står och tittar på en av lapparna.

Jag vill se museernas klimatpåverkan – var finns siffrorna?

KRÖNIKA Hur stor är museernas klimatbelastning? Var finns sektorns gemensamma strategiska hållbarhetsarbete? En till stor del offentligt finansierad kunskapsverksamhet kan väl knappast vara helt oengagerad i en av mänsklighetens största utmaningar, frågar sig frilansskribenten Amanda Creutzer.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Ett fotokollage med tre bilder, från vänster: Manchester Museums direktör Esme Ward, Sofiakatedralen i Kiev, Pierre Edström på Milajki.

De 10 mest lästa artiklarna på Omvärld & insikt 2022

LISTA. Miljö, magasin, kulturarv i väpnad konflikt – och inte minst vår artikelserie om de nya museerna. Det är några av de ämnen som lockat flest läsare på Omvärld & insikt under 2022. Här är våra 10 populäraste artiklar det gångna året!

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Svartvit bild med två män som möte i ett datorrum.

“Utnyttja genvägarna till digital kompetens”

KRÖNIKA När vi talar om digitalisering är det lätt att museernas särart glöms bort till förmån för effektiv förvaltning eller e-handel. “Därför behövs museispecifik digital omvärldsbevakning”, skriver Aron Ambrosiani.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Dags för digitalt kompetenslyft

KRÖNIKA Vad betyder digital kompetens i museisammanhang? Och om vi kan bestämma oss för vad digital kompetens innebär, hur gör vi för att höja den? I sin krönika rotar Aron Ambrosiani, digital medieproducent på Nordiska museet i Stockholm, i begreppsapparaten och visar på sätt att genomföra ett digitalt kompetenslyft.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tre kännetecken för ”det nya normala” museibesöket

KRÖNIKA Kvällsöppet, exklusiva digitala visningar och museer i det offentliga rummet. I sin krönika letar Aron Ambrosiani, digital medieproducent på Nordiska museet i Stockholm, efter trender i hur museerna möter sin publik efter pandemin.

Läs mer.

Ämnen

,

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

I startgroparna för massdigitisering

KRÖNIKA I sin krönika reflekterar Aron Ambrosiani, digital medieproducent på Nordiska museet i Stockholm, kring digitisering av kulturarvet. Han tror på en ökad integrering mellan samlingsförvaltningssystem och Wikidata. Det kan, skriver han, "fungera som mellanled mellan våra respektive samlingar".

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Stärkt behov av räddningsplaner med ändrat klimat

KRÖNIKA. Det är hög tid för museerna att ta fram ordentliga räddningsplaner, skriver Lisa Nilsen, specialist på förebyggande konservering, i sin krönika. Och när räddningsplanerna väl är klara så måste de tas fram och vädras – ofta.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Visualisering av digitiserade verk ur Nationalmuseums samlingar.

Lång väg till ett digitaliserat kulturarv

KRÖNIKA Att digitalisera kulturarvet görs knappast i en handvändning. Men var ska vi börja? Och vilka föremål ska prioriteras? I sin krönika lotsar Aron Ambrosiani, digital medieproducent på Nordiska museet i Stockholm, oss fram bland några olika digitaliseringsspår.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


1 2