Dramatiserad stadsvandring – Revolutionen i Kristianstad

Välkommen på en stadsvandring i spåren av revolutionen i Kristianstad.

1772 genomför kung Gustav III en statskupp som ska komma att stärka hans makt och befogenheter. Statskuppen, som av kungen och hans anhängare kallades ”revolutionen”, innebar att Sverige lämnade Frihetstiden och gick in i den Gustavianska tiden – en tid av kungligt envälde.

Kungens plan för kuppen var både djärv och listig. Kungalojala officerare hade i största hemlighet fått uppdraget att beslagta två av rikets viktiga befästningar; Sveaborg och Kristianstad fästning. Med detta militära övertag skulle kungen därefter slutföra kuppen i Stockholm. I Kristianstad får kapten Abraham Hellichius och Överjägmästare Johan Christoffer Toll i uppdrag att vinna över soldater för kungens sak och beslagta fästningen, vilket de lyckas med!

På vår dramatiserade vandring får du följa med Överjägmästare Johan Christoffer Toll på vaktrunda i den nyligen beslagtagna fästningen för att hålla span på Mösskonspiratörer och kungafientlig aktivitet. Du kommer även träffa Tolls bångstyriga piga som har nästa för skvaller och rykten som florerar innanför murarna.

Vandringen startar utanför huvudentrén vid Regionmuseet Kristianstad.

Lördagen den 9 september - kl. 14:00-15:00

Söndagen den 10 september - kl. 14:00-15:00

Besöksinformation

Tillgänglighet:

Stadsvandringen innebär en timmes promenad i stadsmiljö med ett antal stopp längs vägen. Under vandringen kommer höga trottoarkanter och trappor att undvikas för att underlätta för bruk av rullstolar, rullatorer eller permobiler.

Stadsvandrigen startar utanför Regionmuseets huvudentré som ligger i centrala Kristianstad, med närhet till parkeringsplatser på Stora torg, Östra boulevarden och Östra storgatan. För besökare som nyttjar färdtjänst kan avlämning och upphämtning ske alldeles intill museets huvudentré.

Toaletter finns tillgängliga i Regionmuseets reception som är direkt ansluten till huvudentrén.

Stadsvandringen avslutas kl 15 på parkeringen vid Norra kasernsbyggnaden. Efter avslutad vandring kan besökare välja att antingen lämna eller bli eskorterade tillbaka till Regionmuseets huvudentré av guiden.

Kontakt

Kontaktperson: André Ivarsson

Telefon/Mobiltelefon: 070-784 19 26

E-post: andre.ivarsson@regionmuseet.se

Arrangörer: Regionmuseet Skåne

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: