Nyheter

Riksantikvarieämbetet på Hack for Sweden 2017

Riksantikvarieämbetet var en av de statliga myndigheter och organisationer som bidrog med öppna data under eventet Hack for Sweden den 11-12 mars. Laget “Hello world! Team 1” tog hem priset för Best Young Hackers under tävlingen och använde sig bland annat av öppna data från Riksantikvarieämbetet.

Hello world! Team 1 består av Alice Heiman, David Wolters, Fredrik Carlsson och Mathias Kujula. De vill med sin app levandegöra historiska händelser med hjälp av bland annat GPS-information. Appen kan föreslå kulturhistoriska vandringar, konstpromenader eller spännande kriminalhistoria. Den innehåller också en ”Pokemon-tävling” där det gäller att samla på så många historiska föremål och händelser som möjligt. Till appen kombinerades data friskt från Riksantikvarieämbetet, Sveriges geologiska undersökning, SMHI och Riksarkivet. Från Riksantikvarieämbetet användes data från K-samsök.

Vinnare av Hack for Sweden Award 2017

Hack for Sweden Award 2017 tilldelas laget Kornknut/Johan Marand för Project Skog. Det vinnande bidraget använde sig av data från Skogsstyrelsen, Sveriges Lantbruksuniversitet, Länsstyrelsen och Sveriges geologiska undersökning. Juryns motivering lyder: ”Innovativ användning av öppna data för att förändra världen till det bättre. Genom att analysera data från ett stort antal källor så kan detta projekt påverka myndighetsutövande samt öka medborgares insyn i vad som faktiskt händer i vårt land.”

Om tävlingen

I år deltog 30 statliga myndigheter och organisationer i Hack for Sweden, som handlar om att med hjälp av myndigheters öppna data skapa tjänster och applikationer. 56 lag – närmare 200 personer – deltog i tävlingen som ägde rum i Kista helgen den 11-12 mars.

Läs mer om Hack for Sweden och se vinnarna 2017.

Läs mer om Riksantikvarieämbetets medverkan på Hack for Sweden.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: