Nyhetsarkiv
Clara Gustavsson och Lasse Zackrisson uppträdde på Scenkonstmuseet under Kulturarvsdagen 2018 Foto: ( CC BY)

Europaåret för kulturarv firade Kulturarvsdagen

I Sverige startade Europaåret för kulturarv höstterminen med full energi med dess ”flaggskepp”, Kulturarvsdagen, som ägde rum 7-9 september. Fler än 350 evenemang medverkade under evenemangets tre dagar runt om i hela Sverige som alla är en del av Europåret för kulturarv.

Hela dagen på Scenkonstmuseet

På Scenkonstmuseet i Stockholm firades Kulturarvsdagen hela dagen den 7 september där Swedish Music Hall of Fame, som medverkar i Europaåret för kulturarv, nu har sitt hem.Dagen inleddes med ett fullsatt frukostsamtal där ämnet var ”Dagens skräp – morgondagens kulturarv?” I panelen medverkade riksantikvarien Lars Amréus, dokumentärfilmsproducenten Maja Hagerman, vd för Riteband Linda Portnoff och Scenkontsmuseets chef Daniel Wetterskog. Författaren och debattören Per Strömbäck modererade samtalet.

Under dagen följde visningar för skolklasser på museet och på kvällen hölls öppet hus med musikunderhållning med Clara Gustavsson och Lasse Zackrisson som framförde örhängen av flera av Swedish Music Hall of Fames invalda som till exempel Alice Babs och Kai Gullmar. DJ Fredrik Strage, jurymedlem i Swedish Music Hall of Fame, tog sedan över taktpinnen och spelade svensk musik. Förutom museets fasta utställningar kunde besökarna även passa på att se ett annat av Europaårets deltagande projekt – Bergman 100 år och utställningen ”Bergman lögn och sanning”.

Om Europaåret för kulturarv

Europaåret för kulturarv, som lyfter pågående och planerade kulturarvsprojekt och evenemang, pågår i 36 länder med inte mindre än 10 150 medverkande projekt och evenemang och har hittills engagerat fem miljoner människor att delta. Mer om året hittar du på www.raa.se/europaaretforkulturarv

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: