Nyhetsarkiv
Lena Nordesjö tog emot medalj och diplom på Riksantikvarieämbetets Höstmöte 2018. Riksantikvarie Lars Amréus räckte över medaljen. Foto: ( CC BY)

Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2018 tilldelas Lena Nordesjö

Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2018 tilldelas Lena Nordesjö från Gagnef i Dalarna. Lena Nordesjö är ordförande i Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga och har det senaste decenniet varit drivande i att skapa ett Ottilia Adelborg-museum av Minnesstugans samlingar. Medaljen delades ut på onsdagen vid Riksantikvarieämbetets Höstmöte i Stockholm.

Motiveringen lyder:

”För att ha skapat en blomstrande programverksamhet vid Gagnefs Minnesstuga, attraherat en ny och bredare publik samt uppmärksammat världen på Ottilia Adelborgs konstnärskaps och därmed bidragit till kulturarvsarbetet i Sverige.”

Grattis Lena Nordesjö till medaljen. Varför tror du att du nu får den?

Det där går det att fundera på. I hembygdsgården har vi omkring 25 byggnader vi ansvarar för. Det är fantastiska hus med en historia, det är hus från varje århundrade sedan 1500-talet. Men jag tror inte det är det som ligger bakom, utan jag tror det är en utställning vi hade nu i somras som vi sökte och fick pengar av från Riksantikvarieämbetets medel för kulturarvsprojekt. Det var ett samarbete med Gagnef artists in residence.

Om människans behov av att samla

Lena Nordesjö berättar om samarbetet och att Gagnef-Artists-in-residence, ett projekt med sin grund i den lokala konst- och musikfestivalen ”Skanka loss”. Musik- och konstnärssjälarna besökte Ottilia Adelborg-museet på hembygdsgården för några år sedan och blev fascinerade av att det fanns tydliga kopplingar mellan hur Ottilia Adelborg upplevde Gagnef då hon kom som inflyttad i början av 1900-talet och hur många festivalbesökare och andra besökare upplever Gagnef idag. Den kopplingen blev till en utställning med namnet Unfold a Place. Ur utställningsbeskrivningen kan man läsa bland annat:

Utställningen undersöker kulturarv och belyser arkivens roll, men även den enskilda människans behov av att samla och bevara. Vilka föreställningar producerar dessa urval över tid? Unfold a Place är den avslutande delen projektet Arvet efter Ottilia.

– Ottilia Adelborg har betytt otroligt mycket för det lokala i Gagnef, men också för utvecklingen nationellt. Även om många inte känner till henne, så var hon Sveriges första egentliga barnboksförfattare. Hon var också mycket inspirerad av Artur Hazelius, som bland annat grundade Skansen. Hon flyttade hit i början av 1900-talet med sex andra kvinnor och byggde upp en gammelgård efter samma modell som Skansen och med samma tankar som Hazelius. Gagnef var också centralt för hennes konstnärskap, berättar Lena Nordesjö.

Paralleller över 100 år

Det var också intresset för kvinnohistoria och arvet efter Ottilia Adelborg som gjorde att Lena Nordesjö engagerade sig i Minnesstugan när hon själv flyttade till Gagnef 2006.

– Jag kan känna igen mig i henne. Precis som de här konstnärerna för 100 år sedan, funderade jag mycket över Gagnef som plats. I Gagnef finns en självklarhet och en trygghet i sättet att vara som gör att människorna och samhället är väldigt öppet mot omvärlden. Man välkomnas in i bygemenskapen. Jag tror det är för att byarna finns kvar här. Laga skiftet genomfördes inte i Dalarna och klassamhället blev inte så starkt, säger Lena Adelborg.

– Bymentaliteten finns kvar och jag tycker mig märka att Ottilia kände samma sak. Ottilia Adelborg var också intresserad av hela Gagnefs kultur. Det var högtidligheter, men också det vardagliga arbetet. Det syns i hennes konstnärskap; Det är barn och det är åldringar.

Nu måste jag få fråga hur det känns att få medaljen?

– Det är förstås en stor ära. Vi har en del redovisning kvar från sommarens projekt till Riksantikvarieämbetet så jag tänkte att det gällde det när telefonen ringde. Det var överantikvarie Knut Weibull. Men samtidigt tänkte jag att det vore konstigt om högste (näst högste) chefen ringer för att kräva in redovisningen. Och så var det ju inte. Det är väldigt hedrande att centralorten uppmärksammar det som händer i periferin. Vi är ju inte särskilt kända. Medaljen ska få hänga i hembygdsgården.

­Läs mer om Gagnefs Minnesstuga på stiftelsens webbplats
Du kan också besöka Ottilia Adelborgmuseet. Börja med webbplatsen för museet.

 

Om Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj

Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj delas ut årligen, sedan 1981, till en person som gjort stora insatser inom kulturmiljövården, helst utanför det professionella fältet. Medaljen delas ut i samband med Riksantikvarieämbetets årliga Höstmöte.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: