Nyhetsarkiv
Den interaktiva stationen på plats i Sörmlands museum.
Den interaktiva stationen på plats i Sörmlands museum. Bakom glasrutan skymtar magasinet. Foto: ( CC BY)

Digital teknik låter besökare interagera med museets samlingar

Hur kan man levandegöra museets samlingar? Kan digital teknik underlätta besökares interaktion med de fysiska föremålen? Det har Sörmlands museum och Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad utforskat i ett gemensamt projekt. Resultatet är utställningen ”Ivar på Långmaren – ett barn för 100 år sedan” som invigs den 16 november.

Utställningen utgår från pojken Ivar Karlsson vars liv är väldokumenterat på museet i form av fotografier, föremål och dokument. ”Ivar på Långmaren” är en interaktiv berättelse med målet att levandegöra museets samlingar på ett nytt sätt för de unga besökarna. Vad lekte ett barn med för 100 år sedan? Vad åt en familj på en bondgård och vilka djur hade de?

Föremålen rör sig när besökare löser uppgifter

Genom att titta, lyssna och lösa olika uppgifter kan den nyfikna få föremålen att röra sig i museets inglasade magasin. I den interaktiva stationen får barnen titta på filmer, navigera sig runt och lösa uppgifter kopplade till Ivar och hans familj. Varje genomförd uppgift belönas med en överraskning bakom glasväggen.

– Att låta besökarna interagera med museers samlingar har länge varit ett högaktuellt ämne. Här ville vi kombinera den digitala tekniken med våra fysiska föremål så att barnen får en större chans att uppleva alla de berättelser som våra föremål bär. På det här sättet blir våra samlingar ännu mer tillgängliga och användbara, säger Peter Ostrisch, enhetschef för museets samlingar.

Tekniken avancerad men billig

En utgångspunkt för de samarbetsprojekt som Utställningsverkstaden deltar i är att alla museer ska kunna inspireras av och använda de idéer och lösningar man tar fram.

– Tekniken är avancerad men kostnaderna är inte höga. Det är också möjligt att tillämpa de tekniska lösningarna i mindre format och i andra magasin eftersom de är skalbara vilket gör att många museer kan ha nytta av dem, säger Jesper Cederlund, tekniker på Utställningsverkstaden.

En viss inkörningsperiod ingår när man jobbar med teknik och en del efterjusteringar kommer att göras på plats när utställningen öppnas. Därefter kommer de tekniska specifikationerna att göras tillgängliga här på Riksantikvarieämbetets webbplats raa.se

Om Utställningsverkstaden

Utställningsverkstaden på Riksantikvarieämbetet genomför samarbetsprojekt kring utmaningar i utställningsarbetet. I verkstaden finns en avancerad maskinpark och bred kompetens inom utställningsområdet. Har du förslag till samarbetsprojekt? Kontakta Utställningsverkstaden!

Mer om: samarbetsprojekt med Utställningsverkstaden

Mer information

Mer om utställningen på Sörmlands museum hittar du här:
Ivar på Långmaren – ett barn för 100 år sedan

Mer om samarbetsprojektet med Sörmlands museum hittar du här: Interaktion i öppna magasin

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: