Nyhetsarkiv
Färglager av graffiti i förstoring
Färganalys av graffiti. Foto: (CC BY)

Forskarfredag med digitalt öppet hus om färg på kulturarvslaboratoriet

Följ med på en färgresa genom tiden och prata med med forskare på vår digitala forskarfredag hos Riksantikvarieämbetets kulturarvslabb fredag 24 september kl. 13.00.

Forskarfredag är Sveriges största vetenskapsfestival och en del av European Researchers’ night, som inträffar över hela Europa varje år den sista fredagen i september. Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb är mottot och allmänheten bjuds in att ta del av en forskares vardag. Forskarfredag är till för att skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet och speciellt för att inspirera barn och unga att vara nyfikna och ta del av forskning.

Nu bjuder vi in dig som vill prata med forskare och frågor om vad de jobbar med, eller som har frågor om färg, till vår digitala Forskarfredag via Zoom. Vi välkomnar alla spännande och kluriga frågor om våra forskares vardag, färgforskning, historisk färg, graffitimålning och färgexperiment!

Se filmen ”Färger genom tiden”

Vår barnreporter, Salma Larsson 10 år, träffar Mathias Strömer som är museiintendent på Gotlands Museum och berättar om graffiti, Per Widerström arkeolog på Gotlands museum som berättar om hur man målat på bildstenar, Kathrin Hinrich Degerblad forskare på Kulturarvslaboratoriet som visar hur man kan undersöka ett färgprov och Lisa Berg från Fenomenalen Science Center Gotland som visar ett färgexperiement man kan göra hemma.

Deltagarna i filmen bjuder in till ett digitalt öppet hus från Kulturarvslabbet som är ett tillfälle för dig som vill prata med forskare och fråga om vad de jobbar med eller har frågor om färg. Vi välkomnar alla spännande och kluriga frågor om våra forskares vardag, färgforskning, historisk färg, graffitimålning och färgexperiment!

Här hittar du möteslänken

Länk till zoom och mer information om Forskarfredag 24 september hittar på Forskarfredags webbplats:
https://forskarfredag.se/program/farger-genom-tiden-fragestund/

Varmt välkommen!

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: