Nyhetsarkiv
Sentida runristning i fast häll med färja i bakgrunden
Runristningen på Fåfängan så som den såg ut den 12 augusti 2022. Tyvärr har ristningslinjerna fyllts i med vit färg av en klåpare, skriver Magnus Källström i sitt inlägg.

Runologen berättar om Stockholmsrunor på K-blogg

K-blogg är Riksantikvarieämbetets blogg för dig som vill följa Riksantikvarieämbetet och våra medarbetares arbete i lite fördjupad form.

Om du tycker att runor och runinskrifter är spännande och intressanta får du inte missa att läsa Riksantikvarieämbetets K-blogg. Där delar våra medarbetare med sig av lite mer personliga betraktelser kring aktuella och intressanta aspekter av kulturmiljö och kulturarv inom sina olika sakområden – och ibland har vi även gästbloggare där.

I ett nytt inlägg på K-blogg tar Riksantikvarieämbetets runolog Magnus Källström en närmare titt på runor i  Stockholm.

”Sommaren är den perfekta tiden att studera runinskrifter i det fria och varför inte börja där man bor. Att välja Södermalm i Stockholm som platsen för en runexkursion verkar kanske inte så lovande, men om man inte har så höga krav på autenticitet utan nöjer sig med kulturhistoria av lite senare datum så finns det en del att upptäcka även här” skriver Magnus Källström.

I  inlägget kan du bland annat läsa om de sentida runristningarna som finns på berget Fåfängan och på Långholmen på Södermalm i Stockholm. Vad betyder de egentligen och vilka var det som ristade dem?

Läs gärna även mer på våra sidor om runor och runstenar med bland annat den uppskattade Runskolan som vänder sig till lärare och elever i skolan eller till dig som är nybörjare och nyfiken på runor. Vill du själv leta upp runor i ditt närområde kan du använda vår söktjänst  runor: raa.se/runor

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: