Nyhetsarkiv
Ungdomar i vita rockar lutad över ett bord.
Forskarfredag ska särskilt inspirera barn och unga att bli nyfikna och ta del av forskning. Foto: ( CC BY)

Låna en forskare till skolan

Arbetar du som lärare och vill hitta fler vägar till att inspirera dina elever kring ämnen som kemi och naturvetenskap? Hela veckan  mellan den 26 och den 30 september pågår vetenskapsfestivalen ”Forskarfredag”. Då kan ni passa på att låna in Kaj, en av våra forskare från Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium.

Festivalen är en del av European Researchers’ night som inträffar över hela Europa i september varje år. Den startade för att skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet – särskilt för att inspirera barn och unga att vara nyfikna och ta del av forskning.

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb

Årets tema är ”Låna en forskare” och i år får skolor möjlighet att bjuda in en forskare till klassrummet, digitalt eller på plats. Kaj Thuresson är en av forskarna som går att boka in under veckan på plats på Gotland eller digitalt.

Man i vit rock arbetar med ett instrumetnBoka in Kaj Thuresson under Forskarfredagsveckan. Foto: (CC BY)

Kaj Thuresson arbetar vid Riksantikvarieämbetets kulturarvlaboratorium i Visby med att analysera museisamlingar, genom bland annat röntgen. Han visar gärna hur vi tagit reda på vilken färg som Picasso, Carl Larsson och van Gogh hade på paletten, eller hur vi klättrat högt uppe på kyrkvindar för att analyser pigment som använts i medeltida takmålningar.

Han kan även berätta om hur vi röntgat brutna ben på en uppstoppad get, vad som döljer sig inne i Buddhastatyer och hur 2000 år gamla broderier kan se ut som om de var gjorda igår.  Kajs fritidsintresse är cirkus och då gillar han att hänga i trapets och svinga under taket, eller gå på lina, men det är en annan historia.

– Det är alltid lika roligt att få träffa och inspirera barn och unga, och att få berätta om ett annorlunda sätt att tillämpa kemi, säger Kaj Thuresson. 

Vid Kulturarvslaboratoriet tillämpas tekniska och naturvetenskapliga metoder för kulturmiljövårdens behov. Foto: (CC BY)

Sveriges största vetenskapsfestival

Här finns information om Forskarfredag och hur du gör för att boka in Kaj eller några av de andra forskarna i Sverige som deltar vetenskapsfestivalen Forskarfredag:

Forskarfredag i Sverige samordnas sedan 2006 av Föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. Föreningen arbetar med att främja öppenhet och dialog mellan forskare och det omgivande samhället. ForskarFredag syftar till att visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara, hur forskning går till och hur en forskares vardag ser ut.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: