Nyhetsarkiv
Dalarövraket Bodekull. Foto: (CC BY)

Tillgängligare information om lämningar under vatten

Riksantikvarieämbetet föreslår i en nyligen publicerad rapport åtgärder för att informationen om kulturhistoriska lämningar under vatten ska bli tillgängligare och mer anpassad till verksamheter till sjöss.

I rapporten Kulturmiljöregistrets information i verksamheter till sjöss redovisar Riksantikvarieämbetet en uppföljning av genomförda projekt för draggning och upptag av förlorade fiskeredskap.

Uppföljningen tyder på att reglerna om kulturhistoriska lämningar och länsstyrelsernas roll är mindre väl kända bland verksamhetsutövarna. De berörda myndigheterna kan förtydliga att verksamhetsutövarna kan samråda med länsstyrelsernas kulturmiljöfunktioner när de planerar och genomför verksamheter till sjöss.

– Ett bra sammanhang är till exempel de informationsinsatser om hållbara städinsatser efter förlorade fiskeredskap, som Havs- och vattenmyndigheten föreslår i regeringsuppdraget om insamling och återvinning av fiskeredskap och fritidsbåtar, säger Karolina Ross vid Riksantikvarieämbetets enhet för geografisk information och analys.

Föreslås integrera med tillgänglig öppna data

Tillgängligheten till informationen om lämningarna kan också bli bättre. Uppföljningen gör det tydligt att användarna gärna ser att all information de behöver samlas på samma ställe.

– Det bästa vore om verksamhetsutövarna integrerar informationen i de egna systemen genom att använda Riksantikvarieämbetets öppna datamängder (WMS) för visning av lämningar under vatten, säger Johan Andersson vid Riksantikvarieämbetets enhet för geografisk information och analys.

Underlaget för uppföljningen samlades in genom intervjuer med personer som i olika roller deltagit i arbetet med att dragga och ta upp förlorade fiskeredskap.

Läs eller ladda hem rapporten i sin helhet här:
”Kulturmiljöregistrets information i verksamheter till sjöss, 2025” (diva-portal.se)

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: