
Nationell konferens om återlämnandefrågor
Den 9 juni anordnades en nationell konferens i Stockholm om återlämnande. Kulturdepartementet och Riksantikvarieämbetet stod som värdar där bland andra samiska och tornedalska organisationer samt myndigheter och museer deltog. Syftet var dels att samla erfarenheter av återlämnandeprocesser, dels att staka ut möjliga riktningar framåt.
Kulturminister Parisa Liljestrand inledde med att konstatera att gravplundringarna utgör ett mörkt kapitel i landets historia:
– Återlämnande av mänskliga kvarlevor liksom av stulna kulturföremål är ett viktigt steg i arbetet med upprättelse och försoning, sa kulturminister Parisa Liljestrand.
Riksantikvarie Susanne Thedéen var inne på samma spår och talade om hur minoriteters rätt till sina egna minnen varit under attack, inte minst genom de gravplundringar som skett.
– Återlämnandeprocesser, museer och historiska berättelser är avgörande för att bevara och bekräfta nationella minoriteters kulturella och historiska arv, sa riksantikvarie Susanne Thedéen.
Delade erfarenheter
Konferensen hade fokus på delande av erfarenheter och kunskapsöverföring för att finna lämpliga vägar och samarbeten för framtiden. Målet är att samtidigt få till rättssäkra och effektiva processer för återbördande av föremål och mänskliga kvarlevor.
Talade gjorde även Lars-Jonas Johansson från Sametingets styrelse och Terje Raattamaa från Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset (STR-T). Båda efterlyste resurser och effektivare processer för att påskynda återlämnandet.
I ett block om mänskliga kvarlevor lyftes fyra exempel av återlämnande fram. Ett av dem var återbegravningen på Akamella ödekyrkogård i Tornedalen där 23 personer återbegravdes sommaren 2024. Det exemplet redogjorde STR-T, Muonio sameby och Svenska kyrkan för gemensamt. Bland övriga röster märktes forskare, museichefer och de tornedalska och samiska ungdomsförbunden.
Vägar framåt
Riksantikvarie Susanne Thedéen var nöjd med konferensen och avslutningsvis tog hon upp att Riksantikvarieämbetet i sitt arbete med regeringsuppdrag kring återlämnande kunnat se ett antal glapp mellan myndigheter, museer och mottagande parter i processerna. Några exempel på dessa glapp är att det behövs en samordnande funktion för frågor om återlämnande, en portal för samiska samlingar, för att synliggöra vad som finns i museers samlingar, samt möjlighet till riktade bidrag till återlämnandeprocesser.
– Från Riksantikvarieämbetets sida ska vi nu se vad vi kan göra för att dessa glapp ska överbryggas, sa riksantikvarie Susanne Thedéen.
