Aktuellt om Fornreg

Här hittar du aktuell driftsinformation som berör Fornreg.

Fornreg är ett registreringsverktyg för arkeologiska uppdrag och lämningar som driftsattes hösten och vintern 2018. Även gamla Fornsök, FMIS och KMR påverkas under 2019 av fortsatt arbete med att utveckla den nya och digitala processen för fornminnesinformation.

Sverigeuttaget enbart i formatet GeoPackage (GPKG)

September 2019: Datauttaget för lämningsinformationen för hela Sverige finns numera enbart tillgängligt i GeoPackage-format (GPKG). Mer information finns här: Geodata och datauttag.

Nya funktioner i Fornreg och Fornsök

Augusti 2019: Den 22 augusti driftsatte vi ett antal nya funktioner i Fornreg och Fornsök. Du har kanske redan upptäckt dem?

 • Utskriftsversion och utskriftsfunktion
  Du kan nu få en förhandsgranskning av lämningens information genom att klicka på Utskriftsversion längst upp på lämningskortet. Den kan du dessutom skriva ut.
 • Se äldre versioner av lämningens registreringar för att jämföra med den nuvarande
  Under balken Versioner längst ned på lämningskortet ser du de registreringar som är gjorda för lämningen. Nu kan du även titta på en äldre version av lämningen genom att klicka på Visa bredvid den registrering du vill titta på. Den öppnas då i en ny flik, så att du kan jämföra de olika versionerna med varandra.
 • Positionera karta via koordinater
  Nu kan du positionera kartan genom att skriva in koordinater. Funktionen hittar du genom att klicka på symbolen som finns till höger i kartan under zoom-verktyget.
 • Sök genom handritad polygon i kartan
  Nu kan du ange ett område i kartan som du vill söka i genom att rita en polygon. Funktionen hittar du under Sök lämning. Klicka på Rita geografiskt område.
 • Sök på lämningens undersökningsstatus, skadestatus och registreringsstatus
  Vi har lagt till möjligheten att söka på fler attribut för lämningen. Du hittar dem under Sök lämning.
 • Ändringar i användargränssnittet
  Vi har även justerat en del saker i användargränssnittet, stora om små. Det du säkert lägger märke till att när du hämtar lämningar till ditt uppdrag inom undersökningsområdet kommer listan med lämningar att visas till vänster om kartan istället för under den som tidigare.

Applikationen Fältreg är igång

Juni 2019: Nu kan du som registrerar fornminnesinformation via Fornreg också börja använda Fältreg. Fältreg är integrerat med Fornreg och är en mobilapplikation för registrering av arkeologisk lämningsinformation i fält. Med den mäter du in och beskriver lämningen på plats och för sedan över informationen till Fornreg. Fältreg är gratis och kan användas i en smartphone eller i en surfplatta med iOS eller Android. Appen laddar du ner via Google Play eller via App Store.

Fältreg är utvecklat av Metria AB på uppdrag av  Riksantikvarieämbetet. Applikationen förvaltas av Metria AB som även har hand om användaradministrationen och teknisk support av Fältreg. Läs mer om Fältreg och hitta handledningarna här.

Här hittar du gamla söktjänsten Fornsök

Vi kommer nu att rikta om våra länkar till nya Fornsök. Den gamla finns dock kvar ett tag till och du hittar den här. Observera! Gamla Fornsök innehåller inte uppdaterad information. Använd alltid nya Fornsök om du vill ha aktuell fornlämningsinformation!

Till gamla Fornsök 

 

Uppdaterade datauttag och WMS:er finns nu tillgängliga

Problemet med uppdateringen av datauttag och WMS:er är nu åtgärdat.

Ny version av Fornsök

En ny version av Fornsök finns nu öppen att använda. Den nya versionen har ett nytt utseende, aktuell fornminnesinformation och ett sökbart register för arkeologiska uppdrag.

Länk till nya versionen av Fornsök.

Länk till sida som bland annat beskriver:
– vad som är nytt med nya söktjänsten,
– några exempel på ytterligare förbättringar som snart kommer och
– beskrivning av vad de olika delarna i nya Fornsök innehåller.

Öppna data

Nu finns våra geodatatjänster tillgängliga via Öppna data-portalen. Läs mer om öppna data här.

Frågor och svar om Fornreg

På sidan med frågor och svar om Fornreg hittar du också en ordlista som förklarar begrepp och förkortningar. Läs frågor och svar här.