Om Kringla

Kringla är en samsökstjänst som söker och visar information från svenska museer, arkiv och register. Informationen utgörs av allt från föremål i ett museums samlingar till kulturhistoriskt intressanta byggnader och fornlämningar.

Det finns två olika sökingångar; ett fritextsök och ett kartsök där du väljer ett utsnitt av en karta och söker fram vad som finns inom det definierade området. Det går också att filtrera sökresultat. Kringla vänder sig till den som är intresserad av historia och nyfiken på vad som gömmer sig i museer, arkiv och register runt om i landet.

Kringla förvaltas av Riksantikvarieämbetet. Söktjänsten innehåller inte mycket egen information utan använder sig av fem applikationsprogrammeringsgränssnitt (API):

OBS!
Informationen om fornlämningar i Kringla ska inte användas för att planera markingrepp. Vill du veta om det finns fornlämningar på en viss fastighet, ska du kontakta din länsstyrelse.

Återanvändnig av informationen i Kringla

Eftersom Kringla visar information från olika informationsägare så skall den organisation som finns angiven som källa i söktjänsten kontaktas vid frågor som gäller återanvändning. Alla anslutna institutioner finns listade på K-samöks hemsida.

Vissa fotografier har Creative Commons-licenser vilket gör dem enklare att återanvända. Läs mer om Creative Commons – klicka här.

Om Javascript

För att få ut maximalt av Kringla måste du ha javascript påslaget i din webbläsare. Kringla fungerar utan javascript men viss funktionalitet kommer inte att fungera korrekt.

Webbkakor (Cookies)

Kringla använder webbkakor (eng. cookies). En webbkaka är en liten textfil som lagras på din dator. Dessa används normalt för att förbättra webbplatsen för användaren, till exempel för att kunna anpassa en webbplats efter besökarens önskemål och val.  En permanent webbkaka ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid. En sessionskaka lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida. Sessionskakor försvinner när du stänger din webbläsare.

Om du inte vill tillåta webbkakor så kan du välja att ändra under säkerhetsinställningar i din webbläsare så att de inte accepteras.