En spelpjäs från medeltiden?
Pjäsen var mycket lik de medeltida spelpjäser som hittats i Skottland. Den lämnades till Gotlands Museum av en privatperson som upptäckte och köpte den på en lokal antik- och loppisbutik. Även om man var skeptisk till fyndet – inte bara färgen och materialets känsla kändes tveksamma – så fanns också tecken som lutade åt att den skulle kunna vara äkta. Föremålet bar spår av tidens tand. Ytan var eroderad, hästens huvud saknades och rester av jord fanns på ytan. Riktigt säker kunde man inte vara utan att titta lite mer noggrant. Frågan togs även upp i gotlandspressen.
En första analys med röntgenflourescens visade att det något lätta stenliknande materialet innehöll mest kalcium och svavel, lite järn, och även kisel kopplat till jordpartiklar på ytan. Att spelpjäsen inte var medeltid kunde därefter bekräftas med FTIR som visade att materialet mycket riktigt var gips, troligen färgat med ett svart järnpigment, och att ytan varit behandlad med en modern syntetisk lack. Resultaten spreds också vidare via tidningarna.
I det här fallet kunde man med hjälp av naturvetenskapliga metoder fastställa att det faktiskt rörde sig om ett modernt objekt – och undanröja eventuella tvivel. Frågan var just detta föremål kommer ifrån och vilken resa den vandrat återstår – en kopia från ett museum, en borttappad souvenir – kanske någons hantverk i nutid som hamnat i marken, hittats och sålts vidare?