Ta del av andras erfarenheter

Här kommer vi att samla berättelser och erfarenheter från museer som i olika former arbetat med framställning och publicering av 3D-modeller.

 

Skapande av 3D-modell av Polhems modell av Slussen.Foto: Tekniska museet (CC BY)

Tekniska museet

Exempel: Fotogrammetri av komplexa mekaniska modeller

Tekniska museet har arbetat med tre olika mekaniska trämodeller och reflekterar så här:

– I och med att modellerna var så stora förhindrar det lite hur vi kan jobba med objekten, de tar givetvis mer plats och det blir svårare att få en jämn och bra belysning över hela modellen. Samtidigt blir det krångligare att få information på modellen underifrån, då de inte är lätt att vrida och vända på. Vi kan dessutom inte riskera att lägga dem upp och ned.

 

 

– Det är alltid svårt med för många små detaljer, som till exempel små tunna stängsel, och områden som är slutna på grund av att det lätt blir mörkt och många vinklar. Men allt som allt har vårt arbete flutit på relativt enkelt. Det kommer vara saker som vi får fixa i efterhand med modellering. Och det får man nästan alltid räkna med. Vi hade våra föraningar om var det skulle vara svårt att få information, och därför kan man se att vi tagit bilder innanför cirklarna. Där har man zoomat in för att få mer information. Vilket verkligen har gett oss tre fina modeller.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Museer
  • Etiketter: 3D