Det medeltida och det danska Halland

Arkeologidagen i Halland kommer i år att ha guidningar och föreläsningar i länets olika kommuner med koppling till i huvudsak medeltid och det danska Halland.

Allt sker i bred samverkan med länets centrala kulturmiljöaktörer, Högskolan i Halmstad, Laholms kommun samt föreningen Hunehals Borg och är givetvis kostnadsfritt.

Mer information kommer när det närmar sig, håll utkik på Region Hallands och Länsstyrelsens evenemangskalendrar.

Från norr till söder ser programmet för dagen ut så här:

Kungsbacka kommun – Hunehals

Besök platsen där det på 12- och 1300-talen låg en dansk riddarborg; Hunehals. Arkeologiska utgrävningar har gjorts 3 gånger, 2014, 2016 och 2021, vilket har resulterat i många intressanta fynd.

Klockan 13:00 bjuder Föreningen Hunehals Borg på en guidad visning, som varar i 1½ timma. Samling vid Isladan, Hanhalsholme, Kungsbacka.

Toalett finns men närliggande kollektivtrafik saknas. Observera att guidningen sker i kuperad terräng men ställs in vid regn.

 

Varbergs kommun – Järnmölle

Strax öster om Tvååker finns intressanta spår efter en tidigmedeltida järnhytta som beskrivs redan biskop av Absalon år 1197. Här finns också en ovanligt fin flora med rötter i – åtminstone – medeltid. Arkeologer från Länsstyrelsen finns på plats och kan berätta mer om denna spännande plats.

Kl 10:00 sker en guidning om järnframställning, flora samt medeltid i Varberg. Samling vid parkeringen. Ta med fikakorg!

Toalett och närliggande kollektivtrafik saknas.

 

Hylte kommun – Trehörningabacken

Skogens kulturarv berättar om forntida centralbygder – men också om medeltida övergivande. Vid Trehörningabacken ca 7 km öster om Femsjö, finns en spännande och riklig fornlämningsbygd från förhistorisk tid och framåt. Här kommer en visning ske av kulturgeografen Pär Connelid, som nyligen inventerat i området. Deltar gör även historikerna Jens Lerbom och Tomas Nilsson vid Halmstad Högskola. Under vandringen funderas det högt kring gränsbygd och övergivande av landskap under olika tidsepoker.

Samling vid gravfältet Trehörningabacken, L1997:86, kl 13:00. Ta med fikakorg!

Toalett och närliggande kollektivtrafik saknas. Guidningen kommer delvis att ske i kuperad terräng.

 

Falkenbergs kommun – föreläsning: Falkenberg och kungamakt i dansk medeltid

Vad vet vi om Falkenbergsområdet under äldre medeltid? Utifrån historiska och arkeologiska källor berättar arkeolog Anders Håkansson och bebyggelseantikvarie Malin Clarke från Kulturmiljö Halland om när Halland blev en del av det danska riket och de kungsgårdar som etablerades i trakten.

Passa på att efter föredraget gå till Falkenbergs hembygdsmuseum, S:t Lars Kyrkogata 8.  Den här dagen ges möjlighet att se arkeologiska föremål från samlingarna som vanligtvis inte är utställda. Du får känna på stenåldersyxor och andra redskap och titta på gamla fotografier från Rians arkiv. Fri entré till hembygdsmuseet denna dag.

Kl. 11.00 – 12.00, Dalinsalen, Argus, Holgersgatan 7B, Falkenberg.

 

Halmstad kommun – arkeologi på Lilla Torg; Franciskanerkonventet St. Anna i nytt ljus

Arkeolog Sofie Renström på Kulturmiljö Halland berättar utifrån de arkeologiska undersökningar som gjorts på platsen både på 1930-talets och i år om franciskanerkonventet St. Anna som döljer sig under Lilla Torg.

Kl. 13:00, samling mitt på Lilla torg, Halmstad

Laholms kommun – Lagaholmsruinen

Välkommen på en medeltidsdag på Lagaholmsruinen. Här kommer att finnas en marknad med uppträdande och prova på aktiviteter. Se mer i visit Laholms evenemangskalender.

Klockan 10-16 vid Lagaholmsruinen.

Söndagen den 27 augusti - kl. 10:00-16:00

Besöksinformation

Adress: Ett ställe i varje kommun, se beskrivning ovan, Halmstad

Landskap: Halland

Tillgänglighet:

Se beskrivning för varje delarrangemang.

Kontakt

Kontaktperson: Jenny Nord

Telefon/Mobiltelefon: 010-224 33 15

E-post: jenny.nord@lansstyrelsen.se

Arrangörer: Region Halland, Länsstyrelsen i Halland, Kulturmiljö Halland, Rian designmuseum, Falkenbergs hembygdsmuseum, Halmstad Högskola, Föreningen Hunehals Borg och Laholms kommun

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: