Nyhetsarkiv
Dela kulturarvet med varandra. Gamla Uppsala högar. Foto: ( CC BY)

Kulturarvsdagen 2018

Evenemanget Kulturarvsdagen 2018 äger rum mellan den 7-9 september med temat ”Dela kulturarvet”. I år firar evenemanget 30 år i Sverige. Kulturarvsdagen är också en del av Europaåret för kulturarv vilket pågår under hela 2018.

Kulturarvsdagen är en del av de europeiska kulturarvsdagarna (European Heritage Days) som firas årligen runt om i hela Europa, främst under september månad. I Sverige infaller Kulturarvsdagen alltid andra helgen i september. Då arrangeras hundratals aktiviteter över hela Sverige där såväl kulturmiljöer som kulturhistoriskt intressanta byggnader visas upp och historier kring dessa berättas. Riksantikvarieämbetet är huvudarrangör och samordnare för Kulturarvsdagen i Sverige i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

Delta som arrangör

Under 2018 firar Kulturarvsdagen i Sverige 30 år. Europaåret för kulturarv infaller också nästa år vilket Kulturarvsdagen är en del av. Flera anledningar till dig att delta som arrangör! Såväl företag, organisationer, museer och privatpersoner som kan arrangera aktiviteter är välkomna att delta. En eller flera dagar, det väljer ni själva. Det kostar inget att vara med som arrangör. Vi uppmuntrar speciellt att arrangera aktiviteter som riktar sig till barn. Årets tema ”Dela kulturarvet” kan helt enkelt tolkas som en uppmaning till arrangörerna: Visa upp det lokala kulturarvet och dela med dig av det du brinner för!

”Visa upp era lokala miljöer, byggnader och omgivningar och låt besökarna ta del av historien genom era berättelser. Gör det gärna i en bredare kontext där det europeiska perspektivet lyfts fram: visa upp hur det lokala kulturarvet formats genom årens lopp av internationella influenser. Låt exempelvis traditioner, språk och mat synliggöra såväl likheter som skillnader. Visa upp det lokala kulturarvet och berätta dess historia. Delta i Kulturarvsdagen 2018!”

Mer information om Kulturarvsdagen

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: