Nyhetsarkiv
Metallsökare används ofta vid arkeologiska undersökningar. Foto: ( CC BY)

Ny vägledning för användning av metallsökare

I Sverige krävs det tillstånd från länsstyrelsen för att använda en metallsökare. Riksantikvarieämbetet har nu tagit fram en ny vägledning som ska stödja länsstyrelsens handläggare när de prövar ansökningar om att få använda en metallsökare.

Behovet av en ny vägledning uppstod när regeringen ändrade i kulturmiljöförordningen den 1 januari 2018 och beslutade att länsstyrelsen ska ta ut en särskild avgift vid tillståndsprövningen. Det är länsstyrelsens handläggare som är målgrupp för den nya vägledningen, men den kan även fungera som ett stöd för de som planerar att ansöka om att få använda en metallsökare.

Här kan du läsa mer om kulturmiljölagen och metallsökare.

Här hittar du vägledningen som PDF.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: