Nyhetsarkiv
En eroderad stenvägg med utstickande bjälkar sett i släpljus.
Detaljbild på ladugårdslängan vid den medeltida gården Kattlunds i Grötlingbo på södra Gotland. Foto: (CC BY)

Hjälp till att dokumentera kulturarvet!

Nu under september pågår årets upplaga av Wiki Loves Monuments, ett internationellt arrangemang som syftar till att dokumentera olika typer av minnesmärken.

Det hela har formen av en tävling där den som vill kan bidra med fotografier inom fyra huvudkategorier:

Tävlingen pågår fram till 30 september och därefter kommer en jury där Riksantikvarieämbetet finns representerat att välja ut de tio bästa bilderna på svenska kulturarvsmonument för att representera Sverige i den internationella finalen.

Men redan varje bidrag är en egen seger i sig. Runt om i Sverige finns mängder av spektakulära minnesmärken, men även sådana som är så oansenliga att ingen kanske lagt märke till dem på länge. Här kan alla göra skillnad – speciellt när det gäller forn- och kulturlämningar. Varje ny bild bidrar till att öka förståelsen av vårt gemensamma kulturarv, dels genom att visa hur lämningarna ser ut, men också som en viktig dokumentation inför framtiden!

Reglerna är enkla – vem som vill får delta, men bilderna måste vara minst 2 megapixel stora, tagna av den som bidrar med dem och, inte minst, vara tillgängliga för alla att använda via en öppen licens. Den som vill bidra behöver också registrera ett konto hos Wikimedia Commons.

För den som väljer att dokumentera fornlämningar så utgör Riksantikvarieämbetets tjänst Fornsök en självklar utgångspunkt – och dit länkas även de bilder som laddas upp. För den som vill ha förslag på lämpliga lämningar så finns många redan uppställda kommunvis via Wikipedia. Där finns också färdiga länkar för att ladda upp bilder av varje individuell lämning. Om en lämning skulle saknas i listorna så går det även bra att, via tävlingens uppladdningsguide, själv lägga in den objektkod som varje lämning har i Fornsök och som syns uppe i adressfältet efter ”…/lamning/”.

Lycka till!

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: