Nyhetsarkiv
Skärmklipp från Interpols webbplats med hand som håller en mobiltelefon
Skärmklipp från Interpols webbplats (PDM)

Hjälp polisen att identifiera stulna kulturföremål

Interpol lanserar en ny app för att få hjälp med att lokalisera stulna kulturföremål. Appen, som heter ID-Art, använder bildigenkänning för att identifiera föremålen.

Förhoppningen är att detta ska vara ett verktyg i att minska illegal handel och öka chanserna att få stulna kulturföremål återlämnande, skriver  INTERPOL i det internationella pressmeddelandet.

– Det här nya verktyget utökar möjligheterna för polisen, och för oss yrkesverksamma kulturarvsaktörer, att skydda kulturarv och motverka illegal handel. Genom den nya appen ID-Art kan allmänheten hjälpa till att hitta och identifiera stulna kulturarvföremål, säger Maria Adolfsson på Riksantikvarieämbetet.

Alla som laddar ned appen kan omedelbart kontrollera om ett föremål är bland de tusentals objekt som registrerats som stulna i INTERPOLs officiella och internationellt erkända databas Stolen Works of Art-database.

ID-Art gör det möjligt att

  • Få mobilåtkomst till  databasen över stulna kulturföremål. Sökningen i databasen, som består av 52 000 stulna föremål för närvarande, görs genom en bilduppladdning eller genom att använda sig av sökkriterier i ett formulär.
  • Skapa register över enskilda samlingar. Genom att använda ”Object-ID”, ICOMs internationella standard för registrering av kulturföremål, kan museer och privata samlare ta bilder och föra in detaljerad information om kulturföremål i registret. Detta ska enligt INTERPOL bidra till att information om kulturföremål finns samlad på ett ordnat sätt vid t.ex. stöld.
  • Rapportera och dokumentera kulturarv i risk. Personer kan med hjälp av appen registrera en plats med hjälp av detaljerad beskrivning och bilder som ska beskriva tillståndet för lämningen. När informationen förts in skapas ett ”site card” som sedan kan användas som bevis eller underlag för rekonstruktion eller efterundersökning om platsen skulle plundras eller förstörs.

De senaste åren har vi sett en ökning av terroristattacker på länders kulturarv till följd av väpnade konflikter, organiserad plundring och kulturell rensning, skriver Jürgen Stock, generalsekreterare för INTERPOL i Lyon, om bakgrunden till att satsningen på en internationell app har gjorts.

ID-Art har finansieras av INTERPOL Foundation for a safer world.

Så hittar du appen

Har du sett eller misstänker att något kulturföremål hanterats illegalt, ladda då gärna ned appen. ID-ART är gratis och finns på INTERPOLs fyra officiella språk – arabiska, engelska, franska och spanska – och finns nu att ladda ner på Play eller Apple Store.

Läs mer om kulturarvsbrott

Riksantikvarieämbetet arbetar för att motverka den illegala handeln med kulturföremål. Det handlar dels om att samarbeta med tull, polis och andra myndigheter och organisationer som berörs och dels om att informera. Läs mer om hur vi arbetar med att förebygga och upptäcka kulturarvsbrott.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: