Nyheter
Registerkort ur Ikonografiska registret
Registerkort ur Ikonografiska registret. "Skapelsen av ljuset", Köpinge kyrka, 1400-tal. (PDM)

Ikonografiska registret nu digitaliserat

Över 30 000 registerkort ur Ikonografiska registret finns nu tillgängliga via Riksantikvarieämbetets nya publika söktjänst Arkivsök. Registret innehåller information och bilder av medeltida motiv i svenska kyrkor.

Ikonografiska registret var ett kortlådesystem som stod i forskarsalen hos Antikvarisk-Topografiska Arkivet och byggdes upp av dess personal från 1970-talet till 1990-talet. De digitiserade och registrerade registerkorten har nu importerats till Riksantikvarieämbetets e-arkiv och finns tillgängliga via söktjänsten Arkivsök.

Registret består av maskinskrivna kort med tillhörande fotografi, med uppgifter om tolkat motiv, kyrkans namn, var motivet förekommer, placering, datering och upphovsperson. 

Ska bidra till forskning på helgon

Digitaliseringen har gjorts på uppdrag av det svensk-finska projektet Helgonbilder som ska skapa en samlad forsknings- och kunskapsplattform med tillgång till öppen data om olika samlingar över medeltida kulturarv (både text och material) relaterade till helgonkulterna i den medeltida kyrkoprovinsen Uppsala. Provinsen omfattade större delen av det moderna Sverige och Finland. Forskningsdatabasen är öppen men under utveckling.

Så söker du

I vår nya tjänst Arkivsök, som just släppts i en betaversion, kan du själv söka fram, läsa och ladda ner arkivhandlingar som finns i Riksantikvarieämbetets e-arkiv. Du kan snabbsöka på ”Ikonografiska registret”. Eller så kombinerar du sökning på någon av Sveriges medeltida kyrkor med begreppet ”Ikonografiska registret” under ”Arkiv/Samling”.

 

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: